Izvedenec: Marvas je bil cenejši

“Marvasova cena je bila šest odstotkov nižja od povprečne tržne cene. To imenujemo pošteno opravljeno delo,” je pričal sodni izvedenec, ki ga je najela odvetniška pisarna Mužina, ki brani Tomislava Klokočovnika. Na sodišču so zaslišali tudi vodoinštalaterja, ki je Georgu Klokočovniku obnovil kopalnico za 200 evrov. Rušenje požgane stavbe pod Belvederjem bo ocenjeval še gradbeni izvedenec, ki ga bo postavilo sodišče.

Sojenje Georgu (levo) in Tomislavu Klokočovniku ter Martinu 
Đerđaju (desno) se bo nadaljevalo šele decembra. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Sojenje Georgu (levo) in Tomislavu Klokočovniku ter Martinu Đerđaju (desno) se bo nadaljevalo šele decembra. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > “Bistvenih odmikov od splošno veljavnih cen ni,” je v petek na sodišču pojasnil sodni izvedenec Branko Majer. Najela ga je odvetniška pisarna Mužina, ki zagovarja nekdanjega izolskega župana Tomislava Klokočovnika. Njega, njegovega brata Georga in izolskega gradbinca Martina Đerđaja namreč tožilstvo preganja, ker naj bi izolska občina pod Klokočovnikovim vodstvom Đerđajevemu gradbenemu podjetju oddala pet poslov, vrednih 284.000 evrov. Ob tem naj bi “pridelali” tudi 82.000 evrov nezakonite premoženjske koristi, v zahvalo pa naj bi Đerđajevi delavci obnovili hišo Georgove žene v Srgaših ter njuno kopalnico v Izoli. Đerđaj naj bi Tomislavu Klokočovniku izročil še 36.000, Georgu Klokočovniku pa 1500 evrov.

Dodatna dela zvišala ceno posla

Eno od petih spornih poslov je bilo tudi rušenje požgane okrepčevalnice pod Belvederjem. Na sodišču je pričal gradbenik Muhamed Tajroski, ki je sodnemu izvršitelju Franku Slavcu oddal ponudbo za rušitev okrepčevalnice. “Oddali smo ponudbo in Slavec nam je potem povedal, da smo bili dražji in nismo bili izbrani,” je povedal. Ko mu je hotel sodnik Matej Štros pokazati predračun in ga vprašati, ali ga je podpisal, je odgovoril: “Ma dobro, jaz nimam kaj. Bili smo dražji in nimamo kaj,” je dejal.

Ravno za ta dela je odvetniška pisarna Mužina najela sodnega izvedenca Majerja, ki je ocenil, da je Marvas vsa dela opravil približno šest odstotkov ceneje od povprečne tržne vrednosti. “Mi lahko pojasnite, kako to, da je bila Marvasova ponudba cenejša od projektantske ocene, potem pa je bila končna cena 20.000 evrov višja?” je izvedenca vprašal odvetnik Aleksij Mužina. “Zaradi dodatnih del, ki so se pojavila ob obnovi. Na kratko: več je bilo narejenega,” je pojasnil izvedenec. Tudi Tajroski je povedal, da bi opravili in zaračunali dodatna dela, če bi oni dobili posel.

Ima dobre prijatelje

Na sodišču so zaslišali tudi prijatelja Martina Đerđaja, ki je izolskemu gradbincu večkrat posodil denar. Povedal je, da mu je posojal zneske do 25.000 evrov in da mu je Đerđaj denar vedno vrnil. Za najvišji znesek, 25.000 evrov, se ni mogel spomniti, kdaj mu ga je posodil, je pa povedal, da mu je posodil švicarske franke in da mu je Đerđaj franke tudi vrnil.

Na sodišču je pričal tudi vodoinštalater Silvano Legovič, ki je obnavljal kopalnico Georga Klokočovnika v Izoli. Povedal je, da je George kupil ves material, on pa mu je umaknil vse elemente, zamenjal vse cevi in keramiko ter nato položil nazaj elemente. Za delo mu je zaračunal 200 evrov. To naj bi bila prijateljska cena, sicer pa naj bi bila cena za taka dela 350 evrov. V petek bi morala pričati še sodna izvedenka, pa je ni bilo, zato je sodnik prebral nekaj listinskih dokazov in sojenje prekinil. Nadaljevalo se bo šele decembra, do takrat pa bo posel pod Belvederjem pregledal gradbeni izvedenec, ki ga je postavilo sodišče. DANIJEL CEK


Najbolj brano