Izsiljevali plačila namišljenih dolgov

Kriminalisti so zaradi suma poskusa izsiljevanja in s tem povezanih kaznivih dejanj ovadili pet oseb iz Škofje Loke in Ljubljane, starih od 25 do 44 let.

 Foto: STA
Foto: STA

KRANJ > Policisti so v preiskavi, ki so jo sklenili konec novembra, ugotovili, da naj bi osebe od oškodovancev izsiljevale namišljene dolgove in jim pri tem grozile z nasiljem.

Ovadeni naj bi kazniva dejanja izvrševali organizirano v okviru kriminalne združbe. Vseh pet je osumljenih poskusa izsiljevanja, eden pa tudi povzročitve lahkih telesnih poškodb, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Neodplačano posojilo na banki

Eden od osumljencev naj bi bil pri izsiljevanju v vlogi organizatorja oziroma naročnika, ostali pa naj bi zanj od oškodovancev izsiljevali namišljene dolgove in pri tem žrtve zastraševali ter bili do njih nasilni. Na policijski upravi so pojasnili, da naj bi dva osumljenca v enem od primerov od oškodovanca zahtevala vrnitev nekaj tisoč evrov dolga, ker žrtev tega ni storila, pa naj bi mu grozila z nasiljem in grožnje kasneje tudi uresničila.

Drugi oškodovanec bi moral poravnati osumljenčevo neodplačano posojilo na banki, tretji pa namišljen dolg do osumljenca. “Ker dolga nista poravnala, sta bila prav tako deležna groženj in nasilja. Po nasilju sta dva osumljenca oškodovancem grozila še naprej,” so zapisali na kranjski policijski upravi.

Začeli naj bi z manjšimi pritiski

Pojasnili so, da naj bi osumljenci oškodovance postavljali v brezizhoden položaj. Začeli naj bi z manjšimi pritiski, ki so jih stopnjevali z grožnjami in nasiljem. “Oškodovance so opozarjali tudi na posledice, če bi dejanja naznanili policiji. Zato so bili sumi kaznivih dejanj prijavljeni šele po mnogih grožnjah in nasilju v daljšem časovnem obdobju,” so dodali.

Vsi osumljenci so v preteklosti že bili obravnavani zaradi nasilnih kaznivih dejanj. Za kaznivo dejanje izsiljevanja z uporabo orožja, nevarnega orodja ali na posebej surov in poniževalen način je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, pri čemer na policiji pojasnjujejo, da je nezakonit že poskus takšnega izsiljevanja. Za telesne poškodbe pa je zagrožena zaporna kazen do treh let.

STA


Najbolj brano