Izolan se je izgubil v megli

Čeprav na njem ni več snega, je Snežnik znova dokazal, kako zahrbten je lahko. V petek zvečer se je na njem v megli izgubil 36-letni Izolan in namesto na Sviščake odtaval na Gomance. Tam se je zatekel v lovsko kočo in v soboto zjutraj prosil za pomoč hrvaška gozdarja.

Izolan se je v megli na Snežniku izgubil in odtaval na 
Gomance. Foto: Leo Caharija
Izolan se je v megli na Snežniku izgubil in odtaval na Gomance. Foto: Leo Caharija

SNEŽNIK > Avantura na Snežniku se je začela v petek pozno popoldne, ko se je na Sviščake z avtom pripeljal 36-letni Izolan, se oglasil v planinskem domu, kjer je nameraval tisto noč prespati, in se nato odpravil na vrh Snežnika. Ker se je že stemnilo in se še vedno ni vrnil, sta ga od osmih zvečer začela iskati oskrbnica in oskrbnik planinskega doma na Sviščakih.

Klicala sta ga na telefon, vendar se ni oglasil, zato se je oskrbnik odpravil za njim z avtom. Pa ga kljub temu ni našel. Ob enajstih zvečer je oskrbnica poklicala policijo in povedala, kaj se je zgodilo. Policija je nemudoma sprožila iskalno akcijo, v katero so se vključili policisti, gorski reševalci, Izolanovi svojci in drugi domačini.

Policisti so ga iskali celo s termovizijo, vendar ga niso nikjer zasledili. Eden od iskalcev se je kljub temi povzpel na vrh Snežnika in ugotovil, da pogrešanega ni ne na vrhu ne v bivaku. V iskalno akcijo so vključili še druge policiste in gorske reševalce, o dogodku pa obvestili tudi ljubljanski OKC in cerkniško policijsko postajo. Zjutraj so na Snežnik poleteli tudi s policijskim helikopterjem.

Nekaj minut po 10. uri pa je dežurni policist s cerkniške policijske postaje poklical kolege v Ilirsko Bistrico in jim povedal, da sta pogrešanega na hrvaški strani, na Gomancih, našla hrvaška gozdarja. Poklicala sta cerkniške policiste, ki so se pripeljali do koče na Gomancih, kjer so ga prevzeli in odpeljali na Sviščake.

Izolan je povedal, da je zaradi megle ob sestopu s Snežnika zašel in odtaval do Gomancev, kjer je na Padežnici naletel na lovsko kočo. Vanjo je vlomil in v njej na varnem prespal. Zjutraj je slišal zvok vozila, se mu približal in naletel na hrvaška gozdarja. DC


Najbolj brano