Izognil se je plačilu davka

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je z obsodilno sodbo končalo sojenje ajdovskemu podjetniku Jožefu B., ki je vseskozi zatrjeval, da pošteno dela že vse življenje. Zaradi davčne zatajitve ga je sodišče obsodilo na pogojno kazen, v davčno blagajno pa bo moral vrniti slabih 230.000 evrov.

V treh letih po pravnomočnosti sodbe bo moral Jožef B. v davčno blagajno nakazati  slabih 230.000 evrov. Foto: Leo Caharija
V treh letih po pravnomočnosti sodbe bo moral Jožef B. v davčno blagajno nakazati slabih 230.000 evrov. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Jožefu B. iz okolice Ajdovščine je tožilstvo očitalo kaznivo dejanje davčne zatajitve, ki naj bi jo storil leta 2005, v davčni blagajni pa je zato nastalo za skoraj 230.000 evrov dolga. V obtožnici je tožilstvo 72-letnemu nekdanjemu podjetniku očitalo tudi davčno zatajitev iz leta 2006, a naj bi obtoženi malo nižji znesek davščine kot iz leta poprej plačal po naknadni odločbi davčne uprave.

Ta naj bi pri pregledovanju napovedi za odmero dohodnine obtoženega, in ne poslov njegovega podjetja, ki se med drugim ukvarja tudi s prodajo in izposojo gradbene mehanizacije, kot smo nazadnje napačno zapisali, ugotovila nepravilnosti in naznanila sum utaje davkov.

Tožilstvo je nato v preiskavi ugotovilo, da ostajajo neporavnani davki za leto 2005, in sicer za izplačano provizijo za posle v Avstriji, ki se je stekla na tamkajšnji bančni račun obtoženega. Za obe kaznivi dejanji je predlagalo po leto in tri mesece zapora, nato pa enotno kazen dveh let zapora s štiriletno preizkusno dobo. Poleg povrnitve neplačanih davkov je tožilstvo predlagalo tudi plačilo stranske denarne kazni v višini 580 dnevnih zneskov.

“Obtoženi tej državi ni dolžan ničesar!” pa je bil odločen njegov zagovornik, ki je poudaril, da je davčni organ skrbel le za polnjenje proračuna in ni ugotavljal, kdo je bil v Avstriji dolžan plačati akontacijo dohodnine. Obtoženi je namreč menil, da so vse obveznosti poravnane. Njegovi prihodki so izhajali iz zakonito opravljenega dela. Z izplačevalcem provizije v Avstriji sta imela ustni dogovor, obtoženemu kot fizični osebi pa za to ni bilo potrebno izdati računa. Dodal je še, da sodišče razbremenilnih dokazov v tej zadevi ni izvedlo.

Obtoženi Jožef B. je vse očitke iz obtožnice kategorično zavrnil in na sodišču ponovno poudaril, da je vse življenje delal in služil pošteno ter da ni kriminalec, kot ga želi ta postopek prikazati. Tudi davke je redno plačeval in vsa ta leta pošteno polnil davčno blagajno.

Sodišče pa je Jožefa B. spoznalo za krivega davčne zatajitve in mu izreklo pogojno obsodbo. Za obe kaznivi dejanji mu je pripisalo po deset mesecev zaporne kazni, naposled pa izreklo enotno kazen leta in pol zapora s preizkusno dobo štirih let. Stranske denarne kazni mu sodišče ni izreklo, v treh letih od pravnomočnosti sodbe pa mora plačati odmerjeno davščino. Sodba še ni pravnomočna.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano