Izločitve kot po tekočem traku

Borisu Popoviču in njegovi obrambe je uspelo s predlogi za izločitev sodnikov tako v Kopru kot v Novi Gorici. Na novogoriškem okrožnem sodišču, kjer bi morali Popoviču soditi zaradi žaljive obdolžitve koprske državne tožilke, proceduralnih postopkov še niso povsem zaključili, vse pa kaže, da bodo predlagali prenos krajevne pristojnosti. Predlogu za izločitev sodnice pa je ugodila tudi predsednica koprskega okrajnega sodišča.

Vse kaže, da  Borisu Popoviču zaradi  žaljive obdolžitve koprske tožilke ne bodo sodili niti na sodišču v 
Novi Gorici.

 Foto: Leo Caharija
Vse kaže, da Borisu Popoviču zaradi žaljive obdolžitve koprske tožilke ne bodo sodili niti na sodišču v Novi Gorici.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, KOPER > Na novogoriškem sodišču so v začetku marca razpisali predobravnavni narok, na katerem naj bi se Boris Popovič izrekel o krivdi za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve koprske državne tožilke Janje Hvale. Za občinsko glasilo MOK je o tožilki govoril kot o “utajevalki davkov”. Popovičev zagovornik Luka Zajc pa je sodniku Igorju Majniku že uvodoma predlagal, naj sam presodi, ali bi se moral izločiti. Tik pred obravnavo naj bi namreč v enem od sodnih spisov prebrali, da je tožilka Hvala odraščala v Novi Gorici, niso pa imeli podatka, če je na tamkajšnjem sodišču ali tožilstvu delala kot pripravnica.

Bodo sodni spis spet selili?

Na novogoriškem sodišču so pojasnili, da postopkov glede izločitve še niso končali. Kot smo izvedeli, naj bi se iz tega primera izločilo več sodnikov, saj je koprska tožilka na začetku svoje kariere pripravništvo opravljala na novogoriškem sodišču. Kaže, da bodo na sodišču predlagali prenos krajevne pristojnosti na kakšno drugo sodišče.

To zadevo so najprej obravnavali na koprskem okrožnem sodišču, a je Popovičeva obramba že tam uspela s predlogom za izločitev sodnika, ki je dobil sodni spis, in sodišča.

Ne bo mu sodila sodnica Černe

Odvetnik Marko Bošnjak, ki Popoviča zagovarja v drugem primeru, pa je potrdil, da je tudi predsednica okrajnega sodišča v Kopru ugodila njegovemu predlogu za izločitev sodnice Melite Černe. Predsednica okrajnega sodišča Bojana Štrukelj je včeraj pojasnila, da sklepa o izločitvi še niso vročili vsem strankam, zato nam odločitve ni mogla razkriti.

Po razveljavitvi ustavnega sodišča se je na koprskem okrajnem sodišču znova začelo sojenje zaradi kapučinov oziroma zaradi kaznivih dejanj, ki naj bi jih koprski župan storil še kot gostinec. Od zajetne obtožbe je ostalo le kaznivo dejanje ponarejanja poslovnih listin. Na predobravnavnem naroku je Popovič zanikal krivdo. Odvetnik Bošnjak pa je nato predlagal izločitev sodnice Černe, saj sta s Popovičem šele na predobravnavnem naroku ugotovila, da je ta sodnica odločala v kazenskem postopku proti Darku Muženiču, ki ga je Popovič preganjal zaradi krive izpovedbe oziroma izjav, ki jih je dal na sojenju zaradi kapučinov. Sodnica Černe je Muženiča decembra leta 2010 oprostila.

Ker je predsednica senata ugodila predlogu za izločitev, bo o ostalih predlogih odvetnika Bošnjaka odločal drugi sodnik ali sodnica. Odvetnik je med drugim predlagal izločitev dokazov, nato pa še, da sodnica na podlagi ustave in evropske konvencije o človekovih pravicah tožilki prepove zastopanje obtožbe v tej zadevi. A sodnica tega ni storila, ker za to po njenem mnenju ni podlage v zakonu o kazenskem postopku. Bošnjak je predlagal še, da na ustavnem sodišču začne postopek za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku, ki ne omogoča, da bi izločili tožilca, ki bi lahko imel osebni interes glede izida kazenskega postopka. Tožilka je na obravnavi zavrnila očitke odvetnika: “Tukaj nisem zaradi nikakršnega osebnega interesa, pač pa po odredbi vodje tožilstva, ki mi je odredil udeležbo na tej obravnavi,” je poudarila tožilka Hvala.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano