Izkoristil stisko ljudi

Redko se zgodi, da si obsojeni po razglasitvi sodbe želijo čim prej želijo odslužiti prisojeno kazen. Prav to se je nedavno zgodilo na koprskem okrožnem sodišču, ki je 37-letnika obsodilo na sedem mesecev zapora.

Ilegalci so mejo najprej prečkali ob progi, nato pa jih je obtoženi z avtom odpeljal naprej Foto: Mup Rh
Ilegalci so mejo najprej prečkali ob progi, nato pa jih je obtoženi z avtom odpeljal naprej Foto: Mup Rh

KOPER > Nedavno je na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča sedel 37-letni Goran V., Goričan, ki si je v zadnjih letih življenje uredil v srbskem Čačku. Tožilstvo je proti njemu vložilo obtožbo, ker je pred devetimi leti skupaj s G. P. in S. B. več tujcem pomagal pri ilegalnem prehodu državne meje. Organiziral je prehod in prevoz štirih državljanov Bosne in Hercegovine, staršev in njunih dveh otrok. Mejo med državama so prečkali ob železniški progi, nato pa jih je G. P. v Dolenjskem Potoku sprejel v avto, s katerim naj bi jih nato odpeljali najprej do Goriške, nato pa v Italijo. A so jih prijeli policisti. Obtoženi naj bi jim dal v uporabo svoj audi.

Soobtožena so medtem že obsodili. Goran V. pa nekaj časa ni bil dosegljiv roki pravice. Konec junija pa so ga policisti prijeli in sodišče je zanj odredilo pripor, v katerem je pričakal sojenje. Na obravnavi je priznal krivdo po obtožbi in poudaril, da si je v zadnjih letih uredil življenje. Pred letom 2012 je bil že večkrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj (tatvin, preprodaje droge, ponarejanja denarja).

Ker je obtoženi krivdo po obtožbi priznal, je tožilstvo predlagalo nižjo kazen, pri čemer je upoštevalo tudi časovno oddaljenost kaznivega dejanja. Ni pa moglo spregledati oteževalnih okoliščin, torej dejstva, da je že bil obsojen, pa tudi tega, da je dejanje storil iz koristoljubja in da je izkoristil stisko drugih ljudi. Tožilka je tako predlagala, da ga sodišče obsodi na sedem mesecev zapora in na denarno kazen. Predlagala je tudi, da mu odredijo pripor zaradi begosumnosti, saj je državljan Srbije.

Obtoženi pa je pred razglasitvijo sodbe povedal, da bi rad čim prej prestal zaporno kazen. Sodišče mu je nato prisodilo sedem mesecev zapora in 125 evrov denarne kazni, oprostilo pa ga je plačila sodnih stroškov. Pripor, v katerem je bil zaradi zagotovitve navzočnosti na sojenju, je sodišče odpravilo, a je hkrati odredilo pripor zaradi begosumnosti. SP


Najbolj brano