Izkoriščal stisko ljudi

Kot strela z jasnega je pred dobrima dvema tednoma v Novi Gorici odjeknila novica o prijetju 58-letnega državljana Hrvaške, ki je utemeljeno osumljen kaznivega dejanja mazaštva in suma storitve kaznivega dejanja oderuštva. Ker preiskava še poteka, mu je sodišče izreklo alternativni ukrep pripora, obvezno javljanje na policijski postaji. Možje postave pa morebitne žrtve še vedno pozivajo, da se jim oglasijo.

Hrvaški državljan naj bi brez licence izvajal zdravilsko dejavnost z različnimi čaji, napitki in praški iz redkih rastlinski 
vrst.
Hrvaški državljan naj bi brez licence izvajal zdravilsko dejavnost z različnimi čaji, napitki in praški iz redkih rastlinski vrst.  

NOVA GORICA > Na novogoriškem okrožnem tožilstvu so potrdili, da so zoper 58-letnega Hrvata nedavno uvedli preiskavo zaradi kaznivih dejanj oderuštva in mazaštva. V začetku marca so osumljenemu novogoriški kriminalisti odvzeli prostost in ga nato privedli k preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča. Po zaslišanju je zanj odredil ukrep javljanja na policijski postaji.

Doktor Oscar, kot naj bi se predstavljal ljudem, se mora enkrat tedensko javljati na policijski postaji v Novi Gorici. Medtem pa tožilstvo skupaj s kriminalisti in policisti nadaljuje preiskavo, ki jo je sprožila kazenska ovadba enega od oškodovancev.

Visoki zneski zdravljenj

Osumljenec naj bi se ukvarjal z zdravilsko dejavnostjo, ljudem je pomagal pri zdravljenju različnih oblik raka in drugih bolezni.

Najprej se je z bolnikom ali svojci srečal na javnem mestu, navadno v kakšnem lokalu v mestnem središču, in po seznanitvi z zdravstvenimi težavami zaprosil za krvno sliko bolnika. Na podlagi diagnoze in krvnih preiskav je nato predlagal določeno zdravljenje. Pri tem je bolnikom pripravljal razne pijače in napitke iz rastlinskih izvlečkov ter praške in druge mešanice, tudi takšne iz zdravilnih rastlin, ki pri nas ne uspevajo.

Tovrstno zdravljenje seveda ni bilo zastonj, saj je ljudem zaračunal izjemno visoke zneske. Po neuradnih podatkih so morali bolniki oziroma njihovi svojci za trimesečno zdravljenje odšteti tudi do 20.000 evrov.

Četudi se je predstavljal kot doktor Oscar, ni imel ustrezne poklicne kvalifikacije in licence za opravljanje tovrstnih aktivnosti niti prijavljene dejavnosti. Tovrstno nezakonito zdravilsko dejavnost naj bi po sedanjih ugotovitvah več kot deset let izvajal na celotnem območju Slovenije, njegovo delovanje preverjajo tudi pri tujih varnostnih organih, predvsem v sosednjih državah.

Oškodovancev je vse več

V hišni preiskavi naj bi osumljencu zasegli različne tekočine, praške in rastlinske mešanice, ki so jih poslali v nadaljnjo analizo. Preiskovalci namreč želijo priti zadevi do dna in ugotoviti, ali so bili visoki zneski namenjeni za rastlinske mešanice, ki uspevajo na drugih celinah.

Na policijo se je v zvezi z dejavnostmi hrvaškega zdravilca obrnilo več oškodovancev, med njimi so bili tudi takšni, ki svoje identitete niso želeli razkriti ali se niso hoteli izpostavljati. Vsako prejeto prijavo policisti preverjajo in ugotavljajo, ali gre za uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

Na podlagi doslej zbranih obvestil in ugotovitev v okviru preiskovalnih dejanj novogoriški kriminalisti ocenjujejo, da je oškodovancev še več.

Novogoriški kriminalisti ponovno pozivajo vse morebitne žrtve oziroma oškodovance, da se zglasijo na najbližji policijski postaji ali pokličejo na interventno številko policije 113 oziroma anonimni telefon policije 080 12 00.

Zdravil je tudi znane državnike

Sicer pa naj bi doktor Oscar s svojimi nenavadnimi metodami v preteklosti zdravil že mnoge državnike in druge znane osebnosti, med njimi naj bi bil tudi pokojni predsednik Slovenije Janez Drnovšek, pa nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin, sedanji predsednik Kube Raul Castro. Sodeloval naj bi tudi z vatikanskimi kardinali, šejki, znanimi športniki ...

Poleg tega da ni imel prijavljene ordinacije, je bila tudi njegova telefonska številka strogo varovana, tako da so morali ljudje uporabiti različne kanale, da so prišli v stik z njim. Pojavljanje v medijih ga ni nikoli zanimalo, pred leti je v intervjuju za Dnevnik poudaril, da ni alternativni zdravnik.

Njegov pristop je bolj ustrezal nutricionistu, saj je ljudem svetoval, kako naj s pravilno prehrano in odnosom do življenja spremenijo določene navade ter tako poskrbijo za svoje zdravje. Bolnike je obravnaval individualno in vsakemu posebej, glede na zdravstveno stanje, predpisal izbrano dieto ter mešanico njegovih pripravkov.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano