Izgovarja se, da copat (še) ni imel

“Pa kaj ste prišli bosi iz zapora, če so vam policisti prej pobrali vsa obuvala?” je 58-letnega vojvodinskega Madžara Jozsefa K. včeraj pikro vprašala tožilka. Obtoženi je namreč zatrdil, da športnih copat, katerih odtis so našli v vlomljeni hiši, takrat še ni imel, ampak da jih je kupil kasneje. Kot priče predlaga tudi policiste, ki so mu pred vlomi, zaradi katerih je zdaj v priporu, v drugem postopku pobrali vsa obuvala, teh copat pa ni bilo med njimi.

Vlomilec, ki je iz hiše v Kopru odnesel za deset tisočakov 
zlatnine, se izgovarja na copate.
Vlomilec, ki je iz hiše v Kopru odnesel za deset tisočakov zlatnine, se izgovarja na copate. 

KOPER > Obtoženi 58-letni Jozsef K. iz Zrenjanina, ki zadnjih nekaj let živi v Kopru, je namreč v priporu zaradi dveh velikih tatvin in enega poskusa, ki naj bi jih zagrešil lani poleti. Tožilstvo mu očita, da je sredi lanskega junija skozi okno kopalnice vlomil v hišo v Kopru in iz nje odnesel za kar 10.000 evrov zlatnine in drugih vrednejših predmetov. Lastniki so ostali brez zlatih verižic, zapestnic, uhanov, prstanov, več ročnih ur, sončnih očal, spominskega zlatnika in manšetnih gumbov.

Mesec dni kasneje je lastnica hiše v Ankaranu opazila podobnega sumljivega moškega, kako hodi po ulici proti njeni hiši. Ker je bila daleč od hiše, je tudi sama pohitela proti domu in v notranjosti že videla moškega. Hitro ga je pregnala, moški je stekel iz hiše in zbežal v neznano. Dan kasneje so v koprskem Tomosu opazili, da si je nekdo pripravil za približno 5000 evrov izdelkov, da bi jih kasneje ukradel.

Nekdo je vlomil v notranjost skladišča razvojnega inštituta, vzel več testnih motorjev in vilic mopedov, nato pa iz notranjosti Tomosovega skladišča vzel še tri elektromotorje in več rezervnih delov. Vse je naložil na voziček in si pripeljal do ograje, kjer je predmete odložil. Ker so drugo jutro predmete našli, tatvina ni bila nikoli dokončana, je pa storilec povzročil za skoraj tisoč evrov škode.

“Padel” po naključju

Z vseh treh prizorišč so kriminalistični tehniki pobrali sledi in našli uporabne sledi obuval športnih copat. Devet dni po vlomu v Tomos sta policista pri koprskem samskem domu opazila avto peugeot 106, na katerem so bile nameščene ukradene tablice. Ob avtu je stal moški srednjih let z dolgimi sivimi lasmi, brki in brado.

Policista sta opazila, da ima moški v prtljažniku avta v časopis ovito montirno železo, dva večja izvijača in nekaj kovinskih klešč. Ker je ustrezal opisu neznanca, ki je vlomil v hišo v Ankaranu, sta ga identificirala in pridržala. Ugotovila sta tudi, da je nekaj mesecev prej odslužil sedemmesečno zaporno kazen zaradi tatvin. Pri njem so našli tudi sive športne copate znamke nike, velikosti 42,5. Ko so konec poletja od forenzikov dobili rezultate sledi, ki so jih našli na kraju vlomov, je bilo dvomov konec.

Za Tomos je že “čist”

Odtis športnih copat, ki jih je imel Jozsef K., se povsem ujema z odtisom, ki so ga našli v vlomljeni hiši v Kopru. V hiši v Ankaranu so sicer našli podobne sledi, vendar forenziki niso mogli potrditi, da so te zagotovo sledi Jozsefovih copat, sledi iz Tomosa pa niso mogli povezati z njim, zato je tožilka Nataša Kuštra Valentič včeraj umaknila obtožbo za vlom v Tomos.

Obtoženi je sicer odgovarjal na vsa vprašanja tožilstva in sodišča, ni pa se hotel konkretno opredeliti do samih dejanj. O orodju v avtu je povedal, da ga je potreboval pri delu in da ga je imel še več. Včeraj pa je skušal ovreči glavni dokaz – odtis športnih copat. Zatrdil je, da je copate kupil po prvem vlomu in ne prej. Sodišču je predlagal tudi dva dokaza za to.

Prvi naj bi bilo pričanje znanca, s katerim sta se spoznala v koprskem zaporu. Ta naj bi bil z njim, ko naj bi na bolšjem trgu za koprsko tržnico kupil rabljene copate nike za deset evrov. “Sicer ni bil konkretno poleg mene, ko sem jih kupil, vendar ve, kdaj sem jih,” je dodal.

Ni videl, da jih je kupil

Sodnica Meri Mikac je zato odredila, naj iz koprskega zapora pripeljejo Dejana H. Ta ni potrdil Jozsefove zgodbe, saj ni vedel, kdaj naj bi Jozsef kupil copate, če jih je. Zatrdil je, da teh copat sam ni pomerjal. Jozsef je namreč pred tem dejal, da si je copate prvi pomeril Dejan in ker naj bi bile njemu premajhne, naj bi jih potem kupil sam. “Meni so bile za sled prevelike, vendar ravno prav, odlične za delo,” je dejal.

Kot priče je predlagal tudi policiste, ki naj bi mu v prejšnjem postopku zasegli vsa obuvala, med njimi pa ni bilo spornih copat. “Gre za nespreten manever obrambe,” je njegovo zatrjevanje ocenila tožilka. “Edini način, da ovrže najbolj obremenjujoč dokaz, je pač ta, da trdi, da teh copat pred vlomom ni imel.” Sojenje se bo nadaljevalo.

DANIJEL CEK


Najbolj brano