Izgnali so ga v Francijo

Po štirih letih ubežništva se, kot kaže, v Slovenijo vrača zdaj 30-letni Chris Podnar. Sodišče je zanj poleti leta 2011 razpisalo evropski priporni nalog in mednarodno tiralico, pred kratkim pa so ga izsledili v Dominikanski republiki in ga - podobno kot spomladi nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja - izgnali v Francijo, kjer čaka na izročitev Sloveniji.

Chris Podnar čaka na izročitev v pariškem zaporu. O predaji 
Sloveniji  pa bo odločilo francosko prizivno sodišče.  Foto: Nataša Briški/Metina Lista
Chris Podnar čaka na izročitev v pariškem zaporu. O predaji Sloveniji pa bo odločilo francosko prizivno sodišče.  Foto: Nataša Briški/Metina Lista

NOVA GORICA, PARIZ > Drago Menegalija z generalne policijske uprave je konec tedna naše informacije potrdil. “Dominikanska republika je 18. junija v Francijo izgnala slovenskega državljana, ki je bil iskan z mednarodno tiralico in evropskim nalogom za prijetje in predajo,” je pojasnil Menegalija. Chrisa Podnarja so na pariškem letališču dan zatem prijeli francoski varnostni organi. Zanj je pariško sodišče odredilo pripor, med slovenskimi in francoskimi varnostnimi organi pa že potekajo postopki za njegovo izročitev, kar so nam potrdili tudi na novogoriškem okrožnem sodišču, ki je za Podnarja odredilo tako mednarodno tiralico kot tudi evropski priporni nalog.

Podnarja so začeli iskati po tem, ko bi moral julija leta 2011 v zapor zaradi prestajanja kazni. Sodišče ga je zaradi ropa starejše ženske v Volčji Dragi konec leta 2007 obsodilo na štiri leta in dva meseca zapora.

Z njim sta se zagovarjala še dva soobtožena, ki sta se na koncu sojenju pokesala za storjeno kaznivo dejanje. Podnar pa je ves čas vztrajal, da ni kriv in da gre za konstrukt. Roparja, ki sta nasilno vstopila v hišo, sta takrat grobo napadla žensko, ki je spala v prvem nadstropju.

Vzela sta ji škatlo z nakitom in za 15.500 evrov gotovine v različnih valutah, tretji pa je medtem stražil pri avtomobilu.

Sodišče je pred štirimi leti zavrnilo Podnarjevo prošnjo za odlog prestajanja kazni, z odvetnikom je vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti. Predsednica novogoriškega okrožnega sodišča Darinka Kogoj je pojasnila, da je vrhovno sodišče medtem njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo.

Po tem, ko je Podnar pred štirimi leti izginil, je njegova mama Karmen Živec pojasnila, da se njen sin ne izogiba roki pravice, pač pa namerni sodni krivici. “Borimo se za obnovo postopka, imamo dokaze za to, da tega kaznivega dejanja ni storil, a to nikogar ne zanima. Nikogar ne zanima resnica,” je še vedno prepričana Karmen Živec. “Že osem let se borimo in še vedno smo tam, kjer smo bili, na začetku.”

Dodala je še, da je bil njen sin pred tem že obsojen za drugo kaznivo dejanje, a je takrat sprejel posledice, v tem primeru pa - je prepričana - mu kaznivo dejanje ni bilo dokazano: “Sam je zbral dokaze, da je nedolžen. Vsak ima pravico dokazati, da je nedolžen, Chrisu pa tega niso dovolili in pri tem vztrajajo. Vedno nas odpravijo z dvema stavkoma. Če je to za njih pravna država, to zame ni niti P od pravne države.”

Proti Podnarju, ki se je pred leti večkrat znašel v policijskih in sodnih postopkih, je na novogoriškem okrajnem sodišču odprt še en postopek, še en pa ga čaka na okrajnem sodišču v Tolminu.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano