Izdal ga je DNK na stikalu

Sledi DNK na električnem časovnem stikalu, ki je februarja 2013 sprožilo kratek stik in požar v pubu Cirje v Komnu, so bile dovolj, da je senat koprskega sodišča v petek za poskus požiga in tatvino v baru obsodil 39-letnega Marka H. z Ajdovskega.

Pred dvema letoma in pol je po sodbi koprskega sodišča Marko H. poskušal zanetiti požar  v 
pubu Cirje. Foto: Petra Mezinec
Pred dvema letoma in pol je po sodbi koprskega sodišča Marko H. poskušal zanetiti požar v pubu Cirje. Foto: Petra Mezinec

KOPER > Dogodek, zaradi katerega je pred senat koprskega okrožnega sodišča stopil 39-letni Marko H. iz okolice Ajdovščine, se je zgodil v noči na 7. februar leta 2013. Neznani storilec je takrat skozi leseno okno vlomil v pub Cirje v Komnu, ukradel prenosni računalnik znamke medion in nekaj steklenic alkoholnih pijač. Najemnika lokala je s tem oškodoval za približno 600 evrov.

Očitno pa vlomilcu to še ni bilo dovolj, ampak je nameraval lokal še požgati. Na tla je postavil kocki za prižiganje žara, nanje zlil mešanico motornega bencina, kurilnega olja in dizla, z vnetljivo tekočino pa polil še tla in nekaj opreme v notranjosti puba. Nato je v električno vtičnico vtaknil stikalo z merilnikom časa in do luže z vnetljivo tekočino napeljal žici.

Ko je stikalo čez nekaj časa spustilo skozi električni tok, je iskra zanetila ogenj. K sreči je zgorel le del lesenega poda v pubu, nato pa je ogenj ugasnil.

DNK je bil zgovoren

Policisti so skušali ugotoviti, kdo je kradel v komenskem pubu in nameraval zanetiti požar. Sreča se jim je nasmehnila, ko so dobili rezultate DNK analize sledi z električnega stikala. DNK je namreč pripadal Marku H., ki so ga policisti sicer poznali iz neke druge zgodbe. Sledi so bile dovolj za obtožnico in konec tedna tudi za obsodbo. Marko H. je zanikal krivdo in dejal, da je bil tiste noči s partnerko, ki je potrdila njegov zagovor.

Vendar pa so sledi kazale, da je bil Marko H. tiste noči v pubu. Ko je sodnik Matej Štros prebral poročilo nacionalnega forenzičnega laboratorija, je obtoženčevega odvetnika Gregorja Velkaverha zanimalo, od kod policistom njegov DNK. Sodnik Štros je prebral poročilo, v katerem piše, da je bil policiji njegov DNK znan že od prej. Na vprašanje, ali so ga že obravnavali, je odgovoril, da so ga ajdovski policisti nekoč imeli v postopku zaradi neke škode na osnovi šoli v Ajdovščini.

Obtoženi je nato predlagal nov dokaz, in sicer članek o hrambi in uporabi DNK sledi, ki ga je našel na spletu. Senat je vse predloge zavrnil in sojenje sklenil.

Špekulacija - zadnji poskus obrambe

Tožilka Tamara Pahor je senatu predlagala, naj obtoženega obsodi in mu za obe dejanji izreče sedem mesecev pogojne zaporne kazni. Odvetnik Velkaverh pa je opozoril, da so policisti na kraju našli sledi obuval, ki ne pripadajo obtoženemu, o sledeh na stikalu pa je dejal, da dokazujejo zgolj to, da je to napravo obtoženi nekoč držal v rokah. “Obtoženi je multimedijski operater in povsem možno je, da se je v trgovini dotaknil tega stikala,” je dejal in dodal, da je imel motiv za požig lokala le najemnik, ki naj bi ga dolg zaradi najemnine dušil.

Senat je obtoženega spoznal za krivega in mu za obe dejanji izrekel sedem mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo. Najemniku komenskega puba mora Marko H. povrniti 600 evrov, za preostalih 5400 evrov, kolikor škode naj bi povzročil požar, ga bo moral najemnik tožiti. “Da ste lahko prišli v stik s stikalom v trgovini, je gola špekulacija,” je o zadnjem poskusu obrambe, da bi zasejala dvom, povedal sodnik Štros.

DANIJEL CEK


Najbolj brano