Izdajalska sled DNK na volanu

Sojenje italijanskima roparjema sežanske banke, ki sta v priporu od lanske jeseni, se bo nadaljeval po sodnih počitnicah. Sodišče mora zaslišati še nekaj prič in izvesti še nekaj drugih dokazov, potem pa bo verjetno kmalu konec glavne obravnave.

Kriminalisti so temeljito pregledali tudi ukradenega twinga in na volanskem obroču zavarovali biološko sled enega od obtoženih Foto: Marica Uršič Zupan
Kriminalisti so temeljito pregledali tudi ukradenega twinga in na volanskem obroču zavarovali biološko sled enega od obtoženih Foto: Marica Uršič Zupan

KOPER > Z zaslišanjem prič se je nadaljevala tudi ponedeljkova obravnava. Sodišče je zaslišalo nekaj kriminalistov in biokemika iz nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je primerjal zasežene biološke sledi z DNK obtoženega Maria Bonalda.

Poleg 49-letnega Bonalda zaradi ropa sežanske poslovalnice Banke Koper, ki se je zgodil septembra leta 2012, na zatožni klopi koprskega okrožnega sodišča sedi tudi 62-letni Ruggero Marcassoli, oba iz Bergama oziroma okolice. Prijeli so ju oktobra lani. Roparji, Bonalda, Marcassoli in še najmanj dva pajdaša, med drugim tudi Cesare Ghilardi, ki so ga prijeli v Italiji in mu bodo tam menda tudi sodili, so iz banke odnesli skoraj 284.000 evrov in zbežali proti Italiji.

Na posnetkih tudi ukraden twingo

V torek so si med drugim ogledali tudi posnetke varnostnih kamer iz banke. Sprva je vse kazalo, da bo še en običajen petkov dan. Stranke so nekaj minut po odprtju prihajale in odhajale ... Na posnetku kamere, ki snema vhod v banko, je malo pred ropom opaziti belega twinga z zaprtimi zadnjimi okni (ki so ga med pripravami na rop ukradli Kraškemu zidarju), ko pripelje na parkirišče.

Nekaj trenutkov za tem pa v banko planejo trije zamaskirani neznanci, večji moški, ki je imel na glavi kapo z izrezom za oči in lasuljo, je ostal pred vhodnimi vrati in s pištolo v rokah ustrahoval stranke, ki so bile takrat v banki. Druga dva sta prišla do bančnih okenc, eden je razbil steklo na predelni steni in odšel do trezorja, tretji pa je s pištolo grozil zaposlenim pri blagajnah. Na posnetku druge varnostne kamere je videti tudi, kako se ena od strank dobesedno sesede na tla. Manj kot minuto po njihovem prihodu pa se že vidi, kako trije roparji zbežijo iz banke. Po ropu so trije zamaskirani moški sedli v twinga, ki jih je čakal na desni strani banke in se odpeljali. Varnostne kamere v Sežani in okolici pa so belega twinga posnele med vožnjo proti Italiji.

Med begom so izgubljali denar

Senat je pogledal tudi fotografije iz banke in ukradenega twinga, ki so ga roparji pustili v sežanski Turšičevi ulici. Kriminalist, ki je s kolegi opravil tako ogled bančnih prostorov kot tudi ukradenega twinga, je povedal, da so v vozilu našli več bioloških sledi, predvsem na volanu in ročici menjalnika. Pod sedežem voznika so našli kapo z izrezom za oči, v njej pa lasuljo. Spravili so jo v papirnato vrečko in jo poslali na nadaljnje preiskave. Našli so tudi odtrgane gumbe in kartonasto škatlo iz banke, ki so jo zavarovali, a na njej niso našli uporabnih sledi.

Na kapi in lasulji so v forenzičnem laboratoriju našli DNK, ki pa je še niso povezali z imenom. V mešani biološki sledi, ki so jo zavarovali na volanskem obroču, pa so našli DNK Bonalda, je na sodišču potrdil Aljaž Žbogar, tehnični izvedenec iz nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Povedal je, da je analiziral primerjavo bioloških sledi z volana z biološkimi sledmi Bonalda. Določil je DNK obeh vzorcev in ugotovil, da so v DNK z volanskega obroča našli alele DNK Bonalda. Pojasnil je še, da je šlo za mešano biološko sled vsaj dveh oseb.

Kriminalisti so med ogledom banke našli še več predmetov, ki so jih pustili roparji. Tako so zavarovali vrečko trgovine ipergrande, v kateri je bil črn nož s keramičnim rezilom, pa kapo in majico ter rdečo torbo, v kateri je bila plastična imitacija pištole. Na tleh v števnici so našli tudi macolo, s katero je eden od roparjev razbil stekleno steno, ter dve vrečki z denarjem, več bankovcev pa je bilo tudi raztresenih po tleh.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo konec avgusta ali v začetku septembra.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano