Iz žepa je potegnil 17.000 evrov

“Eno uro sem stala pod tušem, ko sem izvedela, kdo je. Šla sem na vsa testiranja, tudi za aids. In potem sem si vgradila varnostna vrata,” je na sodišču povedala 58-letna Ljubljančanka, žrtev domnevnega goljufa in ženskarja Enverja Velića, doma iz hrvaške Istre. Od Ljubljančanke naj bi si izposodil in nikoli vrnil 7000 evrov. Velić na sodišču ni hotel pokazati dokazil o štiri tisoč evrov visoki pokojnini, prav tako ne številke domnevno polnega bančnega računa. Je pa pred sodnico iz žepa potegnil dobrih 17.000 evrov.

Enver Velić je z odvetnico Viktorijo Badovinac Švarc v torek 
takole prikorakal na okrajno sodišče v Novo Gorico. Foto: Danijel Cek
Enver Velić je z odvetnico Viktorijo Badovinac Švarc v torek takole prikorakal na okrajno sodišče v Novo Gorico. Foto: Danijel Cek

NOVA GORICA > “Pred štirimi leti me je v trgovskem centru Citypark v Ljubljani ogovoril neznani moški, sledil je sproščen pogovor, šel je z menoj po rože, potem me je povabil na kavo. Pohvalil se mi je, da ima najlepšo hišo v Novi vasi, da ima visoko pokojnino, govoril je o mami, o dveh bratih, da hodi pozimi na Tajsko … Bil je šarmanten, pijača je trajala tri ure,” je na novogoriškem okrajnem sodišču predvčerajšnjim začela svojo izpoved 58-letna Ljubljančanka, ki se je ujela v past 64-letnega Enverja Velića iz Nove vasi pri Poreču.

Veliću so začeli soditi novembra lani v Kopru, sojenje se je nadaljevalo januarja letos, potem pa so primer premestili na okrajno sodišče v Novi Gorici. V sredo je sojenje znova začela sodnica Jožica Živec Umek. Tožilstvo Veliću očita goljufije na škodo treh oškodovank, sprva mu je očitalo še četrto goljufijo, ki pa je medtem že zastarala. Velićeva metoda naj bi bila vedno enaka: pristopil je do žensk, jih omrežil, se zapletel z njimi v ljubezensko razmerje, nato pa od njih izvabil denar.

Zna z ženskami

Kmalu po prvem srečanju je 58-letna Ljubljančanka odšla za nekaj dni k njemu v Istro in potem sta se občasno srečala pri njemu ali njej. “Vedno je bil zelo prijazen, pohvalil je mojo obleko, frizuro. Zajtrk sem dobila v posteljo. Izkazoval mi je ljubezen,” je povedala. Nato naj bi ji povedal, da od istrskega kmeta kupuje zemljo in da mu je dal že 20.000 evrov are. Ko je bil nekoč pri njej v Ljubljani, naj bi ga klical kmet in rekel, da morata takoj skleniti posel. Ljubljančanka je šla z njim do poslovalnice Banke Celje v Ljubljani, ga počakala v avtu, on pa se je čez nekaj minut vrnil le s kuverto.

Potožil ji je, da mu niso hoteli izplačati denarja, ker bi moral dvig najaviti dan prej. “Klical je enega, pa drugega, vsak naj bi mu nekaj obljubil. Vsaj tako je govoril,” je dejala. Potem naj bi se obrnil k njej in dejal, da si ni nikoli predstavljal, da si bo moral izposoditi denar od ženske. Ljubljančanka je šla na banko, dvignila pet tisočakov in se z njim odpeljala v Istro. “Na Tržaški cesti sem mu dala še 20 evrov za vinjeto, potem še za bencin,” je pristavila.

“Veliko ljudem sem posodil denar!”

Naslednjič naj bi ji potožil, da ima težave z zobmi, zato mu je posodila 750 evrov. Maja leta 2012 je od nje izvabil še 450 evrov za mamin zdravstveni pregled, čeprav je bila v resnici že precej let mrtva. Nekoč mu je dala 700 evrov za plačilo stroškov hiše v Novi vasi, plačala naj bi mu celo popravilo izpuha na njegovem avtu.

Velić je vse njene navedbe zanikal in zatrdil, da je Ljubljančanki posodil 6500 evrov, ker naj bi ga potrebovala za nakup stanovanja. “In še danes mi ga ni vrnila. Veliko ljudem sem posodil denar.” “Pa je kdo to videl?” ga je vprašala tožilka Darja Špacapan. “Ne in to je moja težava,” je odgovoril.

Tožilka mu je nato začela brati številna telefonska sporočila, v katerih Ljubljančanka od njega terja vračilo dolga. Velić ji niti enkrat ni odgovoril, da dolga ni in da je on posodil denar njej.

“Ne vem, to je zame nekaj novega,” je dejal. “Ali ste si decembra 2011 popravljali zobe?” je nadaljevala tožilka. “Ne,” je odgovoril.

Ni potrdila o visoki pokojnini

“Vam preberem vaša sporočila: danes popoldne dali nove zobe v spodnjo čeljust. In tako še dvakrat. Potem niste vi pisali teh sporočil?” ga je vprašala tožilka. “Ne,” je odvrnil. “Pa je to vaša številka?” mu je prebrala številko tožilka. “Ja,” je dejal. “Kdaj vam je umrla mama?” ga je vprašala. “Pred desetimi leti, ne vem natančno,” je mencal Velić, z njegovega čela pa so polzele debele kaplje potu.

Pred zadrego ga je rešila njegova odvetnica Viktorija Badovinac Švarc, ki je prosila za odmor. Sicer pa Velić v torek ni prinesel potrdila o visoki pokojnini, kot je obljubil na sodišču v Kopru. “Ali boste ta dokument predložili?” ga je vprašala sodnica. “Ne,” je odločno odgovoril Velić. “To so moje zasebne stvari.” “Ne razume, da je to potrebno, ker se mu očita kaznivo dejanje goljufije. Mu bom še enkrat skušala dopovedati,” je vskočila v besedo odvetnica Badovinac Švarc. Sodnica ga je prosila, naj dostavi mamin mrliški list in potrdilo o izobrazbi. “Začel je klicati v Nemčijo, pa ni dobil nikogar. Prosim za dodaten rok,” je dejala odvetnica.

Zgodbe Ljubljančanke in 56-letne Gorenjke Marjane M., ki je sprožila pregon domnevnega istrskega goljufa, so skoraj identične. Obe sta mu posodili denar za nakup zemlje, od obeh se je umikal, ker naj bi moral bedeti ob svoji bolni mami. Ena je celo kupila tulipane, ki jih je druga posadila ob njegovi hiši v Novi vasi. Ko je bil v Ljubljani pri eni in drugi, naj bi mu nekdo ukradel mercedesov znak z avta. Obakrat naj bi domnevno klical pevca Tadeja Hrušovarja in ga spraševal, kje lahko v Ljubljani kupi mercedesov znak. Obe sta mu za znak posodili denar, Ljubljančanka celo 200 evrov.

Ne ve, kje ima dva milijona?

Velić ni hotel odgovoriti niti na vprašanje, na kateri banki ima račun, na katerem trdi, da ima dva milijona evrov. “Na otoku Jersey, med Francijo in Veliko Britanijo. To je ena banka na tem otoku,” je povedal. “Katera?” je vztrajala sodnica. “Jersey island bank,” je odvrnil. Velić je na januarskem sojenju v Kopru govoril o nemški banki. Po Wikipediji je na otoku Jersey 46 bank, niti ena med njimi pa nima takšnega imena.

“Koliko denarja imate s seboj?” ga je vprašala tožilka. “Evo, toliko,” je Velič potegnil iz hlačnega žepa denarnico in iz nje šop 500-evrskih bankovcev. “Izvolite, štejte,” je dejal tožilki, potem ko denarja ni hotela vzeti, ga je sam preštel. V denarnici je imel dobrih 17.000 evrov. “Zakaj imate s seboj toliko denarja?” ga je vprašala tožilka. “Jaz ga imam vedno toliko s seboj. In to je moja težava. Ženske vidijo ta denar in se prilepijo name,” je ponosno odgovoril. Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo oktobra. DANIJEL CEK


Najbolj brano