Iz pošte v Grgarju pošiljal pisma, ker je bilo ceneje?

Koprska okrožna sodnica, ki sodi 24-letnemu Ivanu Cernicu, obtoženemu terorizma, bo s strokovnjakom za kemijo preverila, kako nevaren je živosrebrov klorid, ki ga je obtoženi z neznanimi sostorilci novembra lani poslal češkemu ministru za finance Andreju Babišu, decembra pa še trem drugim češkim naslovnikom.

Ivan Cernic (na fotografiji ob njem sodna prevajalka Lilijana 
Matošič) je na pošto v Grgarju  dobival pošiljke na ime Borisa 
Mannlicherja. Foto: STA
Ivan Cernic (na fotografiji ob njem sodna prevajalka Lilijana Matošič) je na pošto v Grgarju dobival pošiljke na ime Borisa Mannlicherja. Foto: STA

KOPER > V petek so iz solkanskega zapora na koprsko okrožno sodišče pripeljali 24-letnega Ivana Cernica, zamejskega Slovenca, ki mu specializirano državno tožilstvo očita terorizem, neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami in ponarejanje listin. Sodišče je na nadaljevanje sojenja povabilo Giacoma Bressana, obtoženčevega prijatelja, s katerim je lani decembra obiskal Švedsko. Prav iz Švedske je pošiljko z nevarno snovno dobi češki notranji minister Milan Chovanec, novembra pa je pošto z enako snovjo dobil še češki minister za finance Andrej Babiš. Iz ovojnice je bilo razvidno, da je poštna pošiljka, ki je bila naslovljena na inženirja Babiša, prišla s pošte v Grgarju.

Specializirano državno tožilstvo, ki ga na sodišču zastopa tožilka Bojana Podgorelec, Ivanu Cernicu očita, da je novembra in decembra lani z neidentificiranimi osebami sodeloval pri izsiljevanju češke vlade. Novembra so zahtevali, da na virtualni račun nakaže 5000 bitcoinov (1,6 milijona evrov), decembra pa zahtevo povišali na 6000 bitcoinov. Če njihove zahteve ne bi izpolnili, so napovedali, da bodo živosrebrov klorid, cianogen bromid in druge nevarne snovi uporabili v nakupovalnih središčih oziroma tam, kjer se zbira veliko ljudi.

A Bressana v petek ni bilo na sodišče, čeprav je pošto koprskega okrožnega sodišča prejel. Odvetnik Gorazd Gabrič, ki zagovarja Cernica in je predlagal zaslišanje te priče, bo do prihodnje obravnave s starši obtoženega preveril, ali se Bressan sploh namerava odzvati vabilu sodišča, v nasprotnem primeru bo predlog za njegovo zaslišanje umaknil.

Do živosrebrovega klorida na ebayu

Odvetnik Gabrič je v sodni spis vložil tudi izpisek iz spletne strani ebay, preko katere je Cernic kupoval živosrebrov klorid. Poudaril je, da ne gre za črno spletno stran, ampak da je dostopna vsakomur. Na njej je mogoče 50 mililitrov živosrebrovega klorida kupiti za dobrih 50 ameriških dolarjev. Cernic s svojim zagovornikom dokazuje, da je promet s to snovjo v Italiji in tudi v drugih državah Evropske unije (razen Slovenije) prost.

Sicer pa so v petek prebirali listine iz sodnega spisa. Sodnica Meri Mikac je med drugim prebrala uradne zaznamke in poročila o zasegih pošiljk na pošti v Grgarju, kamor je za Cernica, na njegovo lažno ime Boris Mannlicher, prihajala pošta. S pošte v Grgarju pa je Cernic pošiljal tudi pošiljke na Češko. Povedal je, da zato, ker je ceneje kot v Italiji. Z listkov o oddaji pošiljk, ki so jih našli v avtomobilu, s katerim se je Cernic pripeljal v Grgar, je razvidno, da je pri vsaki pošiljki privarčeval nekaj manj kot tri evre.

Sodno obravnavo sta v petek spremljala tudi obtoženčeva starša. Oče Marco Cernic je razočaran nad poročanjem nekaterih medijev, češ da so njegovega sina že obsodili. Ob tem pa je dodal, da je v solkanskem zaporu njegov sin naredil še zadnji izpit iz veterine. Je namreč študent na videmski univerzi. Pravi, da ima sin že pripravljeno tudi diplomsko nalogo. Povedal je še, da je sin veliko hodil po gozdovih in “iskal” medveda. Enkrat je doživel tudi bližnje srečanje s to živaljo in je moral bežati pred njo.

Z drogo naj bi zaslužil nekaj tisoč evrov

Novogoriško sodišče je kriminalistom izdalo več odredb, med drugim za nadzor poštnih pošiljk na pošti v Grgarju in za tajno opazovanje Cernica. Tako so ugotovili, da je bilo v pošiljki, ki je v Grgar prispela 2. decembra lani iz Nizozemske, 50 pivnikov LSD. V ovojnici je bil perforiran kartonček s podobo Marylin Monroe. Čez nekaj dni je pošiljka prispela še iz Nemčije. V njej je bilo dobrih 25 gramov prepovedane droge MDMA. Obe pošiljki so najprej rentgensko pregledali, nato pa so obe zavarovali in jih pregledali na policijski upravi. S preprodajo zasežene prepovedane droge bi Cernic na črnem trgu lahko zaslužil tri tisoč evrov.

Cernica so prijeli 6. decembra lani, ko je prišel v poštno poslovalnico Grgar. Dan prej ga je potna uslužbenka odslovila, ker s seboj ni imel osebnega dokumenta, zato se je vrnil naslednji dan, ko so ga aretirali. Novogoriški kriminalisti so pri italijanskih orožnikih preverili njegovo identiteto in ugotovili, da ima s seboj ponarejeno italijansko vozniško dovoljenje.

Sojenje se bo nadaljevalo v začetku novembra. Sodnica Mikac je že napovedala, da bo s pomočjo strokovnjaka za kemijo preverila, kako nevarna je snov, ki jo je Cernic v ovojnicah pošiljal na Češko. Prav tako pa bo zaslišala računalniškega strokovnjaka, ki ga je predlagala obramba obtoženega Cernica, da bi sodišču pojasnil delovanje črnih spletnih trgov, na katerih je deloval obtoženi.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano