Iz Kačne jame potegnili truplo ponesrečenega moškega

Kačna jama je bila v soboto zvečer usodna za jamarja iz Divače. Na robu vhoda v jamo mu je, kot kaže, spodrsnilo. Našli so ga češki jamarji, ko so se proti večeru vračali iz kraškega podzemlja.

Pred jamarji je bila težka preizkušnja, saj je v brezno Kačne 
jame padel njihov prijatelj. Foto: Arhiv Jrs
Pred jamarji je bila težka preizkušnja, saj je v brezno Kačne jame padel njihov prijatelj. Foto: Arhiv Jrs

DIVAČA > Trije češki jamarji so se v soboto spustili v Kačno jamo pri Divači. Ob vračanju na površje pa so na globini približno 180 metrov naleteli na moško truplo. Eden od jamarjev je odhitel na površje in poklical na pomoč. Center za obveščanje in reševanje je aktiviral jamarske reševalce in gasilce, ki so pomagali osvetljevati vhod v Kačno jamo. Jamarski reševalci iz sežanskega, postojnskega, ljubljanskega in kranjskega jamarskega reševalnega centra so se v jamo spustili malo pred 20. uro, truplo so z nosili začeli dvigati malo pred drugo uro.

Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave, je povedala, da so češki jamarji najprej slišali pok, ob odhajanju iz jame pa so našli truplo 50-letnega italijanskega državljana, ki je živel v bližini Divače. Dežurni zdravnik je lahko le potrdil njegovo smrt, odredil pa je tudi sanitarno obdukcijo.

Kmalu po najdbi trupla v breznu jame je postalo jasno, da je v jami umrl izkušen jamar in jamski reševalec. 19 jamarskih reševalcev je zato čakala drugačna preizkušnja. “Ko ugotoviš, da rešuješ prijatelja, je drugače,” je povedal vodja reševalne akcije Marko Zakrajšek, vodja operative pri Jamarsko reševalni službi. “Vseeno poskušaš ohraniti mirno glavo in prisebnost, nedvomno so v igri tudi čustva. A zapreš vrata in narediš, kar moraš,” je strnil občutke. Čas za pogovor, ki v takšnih trenutkih lahko pomaga, so si vzeli po reševalni akcij. “Za vse nas je bil sonce,” je ob spominjanju na prijatelja povedal Zakrajšek.

Jamar iz Divače se je v soboto proti večeru pripeljal z avtom na parkirišče pred Kačno jamo, tam je videl avtomobil čeških jamarjev, s katerimi sežanski jamarji že dolgo dobro sodelujejo. Češki jamarji so tudi v soboto, kot že velikokrat doslej, raziskovali kraško podzemlje in odkrivali nove dele jame. “Prišel je do roba jame, vhod je precej izpostavljen. Verjetno je hotel videti, če že kdo pleza ven ... Tam je bilo veliko listja, precej vlažno je bilo, verjetno mu je zdrsnilo,” je o okoliščinah nesreče sklepal vodja intervencije.

Na zgornjem platoju so jamarski reševalci postavili vrvno ograjo in se nato spustili v globino. Včeraj ob petih zjutraj je iz jame splezal še zadnji reševalec, gasilci so pospravili luči, s katerimi so razsvetljevali območje ob vhodu v jamo in v avtomobile znosili opremo.

Vhodno brezno Kačne jame je globoko 180 metrov, na dnu je podor, melišče, kamor je padel pokojni jamar. Kačna jama ima dva vhoda, logaško smer, ki je bolj zavita, in direktno smer, kjer je verjetno v jamo v soboto padel pokojni jamar. Kačna jama, ki leži v bližini Divače, je globoka približno 280 metrov, njeni rovi pa so dolgi približno 14 kilometrov.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano