Iz Grgarja na Češko

Koprsko okrožno sodišče še čaka na odgovor italijanskega pravosodja glede računalnika, ki so ga italijanski policisti decembra zasegli 24-letnemu I. C., osumljenemu terorizma. V priporu se je znašel, ker naj bi češkemu finančnemu ministru Andreju Babišu in nekaterim drugim predstavnikom češke oblasti pošiljal pisma s strupenimi snovmi. Novogoriški policisti so ga pred poldrugim mesecem prijeli, ko je šel na pošto v Grgarju.

Novogoriški kriminalisti so mladega Italijana slovenskih korenin prijeli, ko je prišel na pošto v Grgarju. 
 Foto: Leo Caharija
Novogoriški kriminalisti so mladega Italijana slovenskih korenin prijeli, ko je prišel na pošto v Grgarju.  Foto: Leo Caharija

KOPER > Osumljeni 24-letni I. C., doma iz Gorice, je poleg terorizma osumljen tudi ponarejanja listin ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, saj je pošiljke prevzemal s ponarejenim dokumentom, zasegli pa so mu tudi manjšo količino amfetaminov. Sodišče je zanj pripor odredilo do začetka marca. Hišno preiskavo pa so opravili tudi na njegovem domu v Gorici in mu med drugim zasegli računalnike.

Že pred časom so na koprskem okrožnem sodišču, ki je prevzelo zadevo od novogoriškega, pojasnili, da so italijanske pravosodne organe zaprosili za predmete, ki so jih zasegli na domu osumljenega in bi lahko bili dokaz v slovenskem postopku. Predsednica koprskega sodišča Darja Srabotič je včeraj povedala, da odgovor o izročitvi računalnika in druge opreme, zasežene v Italiji, še čakajo.

Preiskava, povezana s pošiljanjem pisem s strupenimi snovmi in z izsiljevanjem čeških politikov, poteka še v nekaterih drugih državah, med drugim tudi v Italiji in na Češkem, zato nas je zanimalo, ali je morda že znano, če bodo v teh državah poskušali prevzeti pregon tudi proti priprtemu Italijanu. “Ni še jasno, ali bodo Italijani ali Čehi morebiti zahtevali odstop postopka, prav tako še ni jasno, ali bodo Italijani sami opravljali pregled računalnika. To bo bolj jasno v teh dneh oziroma po sestanku med slovensko predstavnico v Eurojustu in tožilstvi Slovenije, Italije in Češke,” je odgovorila Srabotičeva. Po nekaterih namigih so računalnike iz Gorice poslali v Rim.

Sicer pa naj bi bilo po poročanju čeških medijev v ozadju pošiljanja pošiljk z nevarnimi snovmi tamkajšnjim politikom izsiljevanje za plačilo v bicoinih, vse bolj uveljavljenem alternativnem plačilnem sredstvu. To so nam potrdili tudi naši viri. Pred češkim ministrom za finance Andrejem Babišem je podobno pošiljko dobil češki notranji minister Milan Chovanec. Iz Švedske je dobil pošto, v njej pa cianid. Po prijetju 24-letnega Italijana pa pošiljk z nevarnimi dodatki ni bilo več. SP


Najbolj brano