Italijan priznal, Izolan ne

Na koprskem sodišču je 40-letni Tržičan pred dnevi priznal, da je skoraj 50 gramov konoplje in dobra dva grama kokaina kupil od Izolana, ta pa to vztrajno zanika in trdi, da je Italijan v Izolo hodil po drogo k nekomu drugemu. Prepričan je, da je gonja proti njemu konstrukt policije in tožilstva.

Tržičan je priznal, da je v Izoli kupil travo in kokain.  Foto: Pp Koper
Tržičan je priznal, da je v Izoli kupil travo in kokain.  Foto: Pp Koper

KOPER > “Izrekam se za krivega,” je pred dnevi na koprskem okrožnem sodišču dejal 40-letni Tržičan Michele V., , ki so ga policisti poleti leta 2013 prijeli v Divači s 46,6 grama konoplje in 2,3 grama kokaina. Priznal je, da je drogo pred prijetjem kupil v Izoli od Dobrivoja J., ki pa dejanja ne priznava, zato mu je sodišče že začelo soditi.

Tržičan ni ničesar dodal k svoji zgodbi, ki jo je povedal na zaslišanju na goriškem sodišču. Takrat je povedal, da se je s skuterjem vračal iz Izole proti domu, vendar je zaradi strahu pred policisti raje kot čez mejni prehod Škofije naredil velik ovinek in nameraval mejo prestopiti pri Gorjanskem. V Divači je za seboj videl modre luči, zapeljal s ceste in padel.

Za njim sta bila policistka in policist, ki jima je pokazal dokumente in vsebino svojih žepov. “Pod sedežem sta zagledala belo plastično torbo in ko sem jo odprl, sem vrgel vrečko čez bližnjo ograjo. Nato sta me aretirala,” je povedal. Na izrecno vprašanje, od koga je dobil drogo in kako pozna tega človeka, je dejal, da vztraja pri izjavi, ki jo je dal policistom.

Bežal, dokler ni padel v blato

Povedal jim je, da je drogo kupil od znanca po imenu Jovo, h kateremu je prišel v Izolo. Ta naj bi ga vprašal, koliko potrebuje in koliko denarja ima. Tržičan je odgovoril, da ima 380 evrov, Izolan je šel v hišo in čez minuto prišel ven. 170 evrov mu je plačal za kokain, še pa 200 za travo. Tehtal ni, ker mu je zaupal. Dodal je še, da je od Izolana kupil drogo že šestkrat, vedno v Izoli, pred njegovim stanovanjem.

Policist in policistka sta povedala še več podrobnosti. Na voznika skuterja sta bila pozorna, ker je nenavadno vijugal, ko sta za njim prižgala luči, pa je pred njima bežal, najmanj trikrat padel, se pobral in bežal naprej, dokler ni odnehal. Ko je izpod sedeža vzel dokumente, je policistka opazila vrečko z rjavo snovjo in ga pozvala, naj jo izroči.

Hodil k starejšemu paru?

Oba sta povedala, da je vsebino vrečke s konopljo stresel na tla in jo z nogo pomečkal v blato. Nato je snov pobral in jo vrgel čez ograjo transformatorske postaje v Divači. Policista je z nogo udaril v trebuh, nakar ga je podrl na tla in vklenil. “Prostovoljno nam je povedal, da je drogo kupil od Jovota. Kar naju je presenetilo,” je povedal policist, policistka pa je dodala, da jima je dal tudi njegovo številko in opisal, da živi pri železniškem muzeju.

Tržičan je s svojim priznanjem bistveno otežil obrambo obtoženemu Izolanu, ki je bil tik pred začetkom sojenja v drugem procesu obsojen na leto dni in štiri mesece pogojne kazni, prav tako zaradi preprodaje droge. Izolan je zatrdil, da je celotna zgodba konstrukt policije in tožilstva. “On je hodil k starejšemu paru v Izolo, ampak to je vaše delo,” je zabrusil državni tožilki Anji Štrovs.

Prišel šele po grožnji s priporom

Dobrivoje J. je povedal, da je Tržičan hodil na eno mesto, “kamor hodijo tipi, ki se šutajo.” Na vprašanje odvetnika Franca Mesarja, na kateri naslov je hodil, je odgovoril, da tega ne bo povedal. “Meni ti ljudje niso naredili nič slabega. Obtožil je mene, ne njih. Naj policija in tožilstvo sama ugotovita,” je nadaljeval. Pojasnil je, da sta se z Michelejem V. spoznala, ko je enkrat pristopil do njih v Izoli in vprašal, če imajo kaj. “Rekel sem mu, da lahko z nami enega pokadi, drugega pa nič,” je dejal.

Sodnik Matej Štros je nato Tržičana obsodil na leto dni pogojne zaporne kazni z dvema letoma in pol preizkusne dobe. Michele V. se je sprva izogibal prihodu na sodišče v Koper, ko so proti njemu izdali evropski priporni nalog in je Italija ugodila prošnji za izročitev, pa je sporočil, da bo raje prišel prostovoljno. Njegov odvetnik Damijan Terpin je sodnika izrecno prosil, naj čim prej prekliče nalog. Sojenje Izolanu se bo nadaljevalo v začetku januarja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano