Italijan lovil zaščitene ptice pevke

V okolici Robidišča, najbolj zahodne slovenske vasi, je Italijan v pasti lovil zaščitene ptice pevke. Bovški policisti so v kletkah našli brinjevke, sive pevke, vinske drozge, kaline, liščke, čižke, bleske, kose. Za zaščitene ptice so poskrbeli v zatočišču za živali, danes pa so jih že spustili v naravo.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

ROBIDIŠČE > Na nezakonito ravnanje, ki se je dogajalo v okolici Robidišča, so v torek policiste opozorili domačini. Zaradi suma nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi so se odpravili v vas in ugotovili, da je italijanski državljan s pomočjo mrež in drugih pasti lovil različne vrste zaščitenih ptic. Izkazalo se je, da je v eni od tamkajšnjih hiš 23-letni Italijan v kletkah hranil 36 različnih ptic, ki so zaščitene vrste kot ptice pevke. Kasneje je v Robidišče prišel tudi starejši Italijan, za katerega policisti sumijo, da je povezan s preprodajo ptic v Italiji.

Policisti so o svojih ugotovitvah obvestili novogoriško tožilstvo in lovskega inšpektorja. Po usmeritvah tožilstva so zaščitene ptice zasegli, zanje pa so nato poskrbeli pristojni iz zatočišča za živali s Koroške. Ti so ugotovili, da ptice lahko spustijo v naravno okolje, kar so storili včeraj, in to tam, kjer jih je Italijan ulovil.

Bovški policisti bodo 23-letnika ovadili novogoriškemu tožilstvu, lovskemu inšpektoratu pa bodo poslali prijavo zaradi kršitve zakona o divjadi in lovstvu. Policisti nadaljujejo s preiskavo, da bi ugotovili morebitno vpletenost drugih v nezakonito preprodajo zaščitenih ptic.

Fabio Steffe, predsednik koprske lovske zveze, nam je pojasnil, da je bil lov na ptice pred več desetletji razširjen tudi v naših krajih, ko so ptice uporabljali za hrano. Zdaj pa v Sloveniji velja ena najstrožjih zakonodaj glede zaščite ptic, na Hrvaškem in v Italiji je zakonodaja precej bolj liberalna. V Sloveniji je dovoljen lov le na nekaj vrst ptic, pa še ta je omejen. V Italiji so ptice še vedno posebna kulinarična specialiteta. Steffe domneva, da bi najverjetneje tudi v tem primeru ptice končale na krožnikih, dopušča pa tudi možnost, da so bile namenjene za preprodajo. SP


Najbolj brano