Hrvatici v Italiji služili v mednarodni trgovini z drogo

Slovenija je Italiji izročila 25-letno hrvaško državljanko, ki naj bi sodelovala v mednarodnih kokainskih poslih. Priporni nalog je razpisalo sodišče v Trentu. V BiH pa so prijeli 32-letno Hrvatico, ki jo Italija prav tako išče zaradi poslov s kokainom.

Fotografija je simbolična. Foto: Gpu
Fotografija je simbolična. Foto: Gpu

FERNETIČI, GRADINA > Pred dnevi so slovenski policisti na nekdanjem mejnem prehodu Fernetiči predali italijanskim kolegom 25-letno hrvaško državljanko H. S., za katero je sodišče v Trentu decembra leta 2010 razpisalo priporni nalog. Sodelovala naj bi v združbi, ki je tihotapila večje količine kokaina z Nizozemske in Španije v Italijo. Prav H. S. naj bi bila zadolžena za predajo droge naročnikom in prevzem denarja Trenutno je v tržaškem zaporu.

V BiH pa so prejšnji teden prijeli drugo Hrvatico, 32-letno Mirelo Hasanović, ki naj bi bila prav tako vpletena v milijonske posle z drogo. Za njo je italijanska policija prek Interpola že pred časom razpisala iskanje. Hasanovićeva je nameravala prek mejnega prehoda Gradin na Hrvaško kot sopotnica v avtu. Predali so jo pravosodnim organom, zagotovo pa bo Italija zahtevala njeno izročitev.

Mirela Hasanović naj bi bila po ugotovitvah italijanske policije koordinatorka kurirjev, ki so prevažali drogo z Nizozemske v Italijo. Kurirje je novačila na območju italijanske Aquile v času po katastrofalnem potresu leta 2009. Marsikdo se je prepovedanih poslov lotil zaradi stiske. Kriminalno združbo so odkrili leta 2011, vodil naj bi jo Fabio Colonna, zasegu 200 kilogramov hašiša in marihuane so sledile tudi aretacije. Hasanovićeva je bila nekaj časa v priporu v Italiji, po izpustitvi na prostost pa se je skrivala v državah nekdanje Jugoslavije pod lažnimi imeni. SK


Najbolj brano