Stranka naj bi zlorabila podpise

Na območju policijske uprave Nova Gorica naj bi potekala hišna preiskava, povezana s sumom, da je politična stranka ponarejala podpise v podporo referendumu, smo izvedeli iz neuradnih virov. Na policiji so bili z uradnimi podatki včeraj zelo skopi.

Malo verjetno je, da bi lahko prišlo do poneverbe podpisov v podporo referendumu. Zakon pa je precej manj strog pri podpisih v prvi fazi, torej ko se zbira podpora vložitvi zahteve za razpis referenduma. Oddaja se jih na oštevilčenih seznamih.   Foto: Sladžan Bacio
Malo verjetno je, da bi lahko prišlo do poneverbe podpisov v podporo referendumu. Zakon pa je precej manj strog pri podpisih v prvi fazi, torej ko se zbira podpora vložitvi zahteve za razpis referenduma. Oddaja se jih na oštevilčenih seznamih.  Foto: Sladžan Bacio

NOVA GORICA > Nekateri državljani naj bi dobili pisma, s katerimi se jim je stranka zahvaljevala, da so prispevali svoj podpis za podporo referendumu. A referendumske zahteve niso podpisali. Zato so zadevo prijavili policiji, ki je na podlagi teh informacij sprožila postopek. Na območju novogoriške policijske uprave potekajo hišne preiskave.

Takšni so neuradni podatki, z uradnimi pa so na policiji za zdaj precej skopi. Potrdili so, da “kriminalistična policija na podlagi odredbe sodišča opravlja hišno preiskavo na območju PU Nova Gorica z namenom pridobitve in zavarovanja dokumentacije v zvezi s sumi kaznivih dejanj.”

Napovedali so, da bodo v naslednji fazi preiskave med drugim pregledali pridobljene podatke in dokumentacijo. “Preiskava policije v zvezi z omenjeno zadevo še ni zaključena,” so pojasnili in dodali, da drugih podrobnosti v tej fazi predkazenskega postopka zaradi interesa preiskave ne morejo posredovati.

Neuradni viri namigujejo, da naj bi bila v sum zlorabe vpletena stranka SDS. Predsednik novogoriškega mestnega odbora stranke Tomaž Slokar je to zanikal. “Ne vem ničesar o hišnih preiskavah, pa tudi ne o kakršnihkoli kazenskih ovadbah,” je povedal Slokar. Podobno so se odzvali tudi drugi vidni člani stranke v občinskih odborih na Primorskem, pa tudi drugi poznavalci lokalnega političnega dogajanja.

Zakon o referendumu in ljudski iniciativi sicer določa, da morajo biti podpisi v podporo referendumu, zbrati jih je treba 40.000, oddani na posebnih obrazcih, evidenco podpisnikov pa vodijo upravne enote. Možnost, da bi se med podpisniki znašel kdo, ki svojega podpisa v resnici ni oddal, je torej minimalna. Na običajnih oštevilčenih seznamih pa se v državni zbor oddajajo podpisi, potrebnih je 2500, v podporo pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma.

Edini referendum v lanskem letu je bil referendum o noveli zakona o arhivih. Pobude niso vložili poslanci, temveč skoraj 10.000 državljanov s prvopodpisano poslanko SDS Evo Irgl.

VESNA HUMAR


Najbolj brano