Hišne preiskave na Sazasu

Kriminalisti danes od zgodnjega jutra na šestih lokacijah na območju ljubljanske, kranjske in celjske policijske uprave izvajajo hišne preiskave. Po pisanju časnika Finance so tudi na sedežu združenja Sazas in na domu prvega moža združenja za zaščito avtorskih pravic skladateljev in avtorjev Matjaža Zupana.

Kriminalisti so tudi na sedežu združenja Sazas in na domu 
prvega moža združenja za zaščito avtorskih pravic skladateljev in avtorjev Matjaža Zupana. Foto: STA
Kriminalisti so tudi na sedežu združenja Sazas in na domu prvega moža združenja za zaščito avtorskih pravic skladateljev in avtorjev Matjaža Zupana. Foto: STA

LJUBLJANA > Iz ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so aktivnosti usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pridržan ni nihče.

Pri operativnih aktivnostih poleg ljubljanskih kriminalistov in policistov sodelujejo tudi njihovi kolegi iz kranjske in celjske policijske uprave.

Kriminalisti so predkazenski postopek začeli na podlagi prijave državnega organa iz leta 2014, preiskavo pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Po pisanju časnika preiskave potekajo na sedežu Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) in na domu dolgoletnega predsednika združenja Matjaža Zupana.

Glede delovanja združenja v javnosti že dlje časa krožijo očitki o sumih nepravilnosti. Glasbeniki tako Zupana in Sazas obtožujejo nepravilne porabe denarja, precej naj bi se ga prelilo v dnevnice, potne stroške in nakupe nepremičnin. Tudi zaradi tega vlada že dlje časa pripravlja spremembe zakonodaje, ki naj bi omejila vlogo Sazasa pri nadzoru nad spoštovanjem avtorskih pravic v glasbi.

STA


Najbolj brano