Gume so gorele za vajo

V soboto dopoldne je moči združilo približno 130 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, ki so ob pomoči zaposlenih v družbi Salonit Anhovo ter pripadnikov drugih služb uspešno pogasili večji fiktivni požar odpadnih gum. Šlo je za gasilsko vajo, s katero so preverili usposobljenost prisojnih služb ob takšnih nesrečah.

V sobotni vaji je sodelovalo približno 130 poklicnih in 
prostovoljnih gasilcev.  Foto: Arhiv Salonit Anhovo
V sobotni vaji je sodelovalo približno 130 poklicnih in prostovoljnih gasilcev.  Foto: Arhiv Salonit Anhovo

ANHOVO > V družbi Salonit Anhovo uporabljajo odpadne gume kot vir energije že več kot 30 let, a doslej na srečo še niso zabeležili nobenega požara gum. V družbi imajo sicer celovit sistem varstva pred nesrečami, pri katerem intenzivno sodeluje njihovo prostovoljno industrijsko gasilsko društvo (PIGD), poleg tega pa so tudi zaposleni usposobljeni za varstvo pred nesrečami.

“Od skupno 200 zaposlenih v podjetju Salonit Anhovo jih je kar tretjina usposobljenih za začetno gašenje požarov,” je povedal vodja vaje Borut Mihelj. Gasilsko vajo, ki so jo poimenovali Salonit 2016, so zaposleni skupaj s poklicnimi novogoriškimi gasilci načrtovali ob predpostavki, da je prišlo na območju družbe, natančneje na začasnem urejenem skladišču Salonita Anhovo, do večjega požara odpadnih gum, ki jih uporabljajo v procesu proizvodnje cementa. S sobotno vajo so preverjali gašenje odpadnih gum, reševanje ponesrečencev z višin ter ukrepanje ob razlitju nevarnih snovi.

Na vaji so sodelovali zaposleni v anhovski družbi, ki so usposobljeni za začetno gašenje in evakuacijo, približno 130 gasilcev iz novogoriške poklicne gasilske enote, PGD Nova Gorica, Čepovan, Dornberk, Šempeter, Kanal, Avče, Dobrovo, Kostanjevica na Krasu, PIGD Salonit Anhovo in štab civilne zaščite kanalske občine ter vse pristojne službe v sistemu zaščite in reševanja na Goriškem. Prišli so tudi policisti in reševalci.

Na vaji so preverjali usposobljenost sodelujočih, ustreznost vodenja intervencije, primernost opreme, ki jo uporabljajo za posredovanje ob tovrstnih nesrečah, ter usklajenost sodelujočih. “Sodelujočim smo vmes postavljali dodatne naloge in vaje, da smo lahko ocenili njihovo pripravljenost in sposobnost povezovanja,” je dejal Simon Vendramin, poveljnik novogoriške gasilske enote.

AC


Najbolj brano