Grafist bi kanalizacijo še izkopal, da bi sodišču dokazal gradnjo

Gradbeno podjetje Grafist toži družbo Primorje v stečaju zaradi skoraj 745 tisočakov evrov neporavnanih obveznosti. V času gradnje bazenskega kompleksa v upravnem središču na Bonifiki v Kopru Primorje ni plačalo gradbenih del za gradnjo meteorne kanalizacije, ki jih je izvedel Grafist.

Koprsko podjetje Grafist, ki je bilo pri gradnji upravnega 
središča na Bonifiki med drugim zadolženo za gradnjo 
meteorne kanalizacije ...   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprsko podjetje Grafist, ki je bilo pri gradnji upravnega središča na Bonifiki med drugim zadolženo za gradnjo meteorne kanalizacije ...  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Na novogoriškem okrožnem sodišču sta včeraj svoji stališči glede tožbe Grafista proti Primorju v stečaju soočili pooblaščenki obeh družb.

Koprsko podjetje Grafist toži Primorje, ajdovsko gradbeno družbo v stečaju, zaradi neplačanih gradbenih del v višini 744.792 evrov. Dela so Grafistovi delavci opravili pri gradnji bazenskega kompleksa v upravnem središču na Bonifiki v Kopru. Med drugim naj bi šlo za gradnjo meteorne kanalizacije.

V Primorju v stečaju trdijo, da opravljena dela, ki jih navajajo v Grafistu, niso dokazana in da je tožba neutemeljena, zato bo sodišče na obravnavi, ki se bo nadaljevala junija, zaslišalo delavce in izvajalce, ki so bili kakorkoli povezani s tem poslom.

Do tedaj pa bodo pridobili tudi izvedeniško mnenje izvedenca gradbene stroke, ki bo ugotovil, ali so bila neplačana gradbena dela opravljena ali ne. “Če bo potrebno, bomo pa izkopali kanalizacijo in s tem dokazali, da je Grafist svoje delo opravil, a zanj ni dobil plačila,” je dejala odvetnica Grafista Monika Mavsar.

Naložba v upravno središče na koprski Bonifiki, ki obsega tudi bazenski kompleks in hotel, je obstala po stečaju ajdovskega Primorja leta 2012. Propadlo gradbeno podjetje je imelo vlogo glavnega izvajalca del, družba Stavbenik pa je kompleks na vhodu v Koper gradila.

Koprska občina je lani sicer od Primorja odkupila bazenski kompleks, o njegovem dokončanju pa ne dajejo izjav. Posebno strešno ogrodje iz lesenih lepljenih nosilcev še vedno propada, saj se na občinski razpis za njihovo obnovo, pokritje strehe in gradnjo južne fasade ni prijavil nihče, ki bi bil pripravljen za to odšteti 1,82 milijona evrov. Grafist je sicer lastnik nezgrajenega hotela v kompleksu na Bonifiki in izvajalec komunalne opreme v okolici večnamenskega centra.

V zameno za približno 4600 kvadratnih metrov površin v poslovnih prostorih koprski gradbinec - za nekaj več kot 2,5 milijona evrov brez davka - končuje z gradnjo prometne infrastrukture, kanalizacijskega, vodovodnega in plinskega omrežja, poskrbel pa bo tudi za zunanjo ureditev in javno razsvetljavo.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano