Gozdovi niso skrili sušilnic trave

Medtem ko je večina obtoženih članov kriminalne združbe, ki je tudi na Primorskem pridelovala in sušila marihuano, dejanja priznala, so na kranjskem sodišču včeraj začeli soditi četverici, ki očitkov ne priznava. Eden od njih sicer pojasnjuje, da je skrbel za nasad pri Koritnicah pri Knežaku, vendar trdi, da je bil nasad tudi od soobtoženega.

 Foto: Pu Koper
Foto: Pu Koper

KRANJ, PRIMORSKA > Zgodba se je začela razpletati v začetku lanskega leta, ko so kranjski kriminalisti dobili prva obvestila o delovanju pridelovalcev in preprodajalcev marihuane na Gorenjskem in Primorskem. Dva osumljenca, eden iz okolice Ljubljane, drugi pa iz Škofje Loke, sta namreč tudi na Primorskem organizirala prodajo večjih količin marihuane.

Kmalu so ugotovili, da so člani združbe postavili sušilnice konoplje in pridobili mrežo preprodajalcev ter odjemalcev. V več letih delovanja naj bi združba pridelala in preprodala več sto kilogramov konoplje in konopljinih izdelkov (olje, hašiš). Konopljo naj bi sadili na prostem, na težko dostopnih krajih na Gorenjskem in Primorskem, za njeno predelavo pa naj bi uporabljali tako svoje kot tudi najete prostore in hiše.

Od lanskega februarja do konca septembra so jih kriminalisti spremljali in razkrili prodajo več kot desetih kilogramov konoplje, več kot 1100 sadik konoplje, približno kilogram hašiša in liter in pol hašiševega olja. Že kmalu pa začetku preiskave so kriminalisti opazili, da osumljenci prodajajo drogo tudi tujcem. Nekajkrat so zasegli drogo italijanskim, nekajkrat pa avstrijskim državljanom. Kriminalisti so identificirali 33 osumljencev, starih od 26 in 68 let, in jih osumili 159 kaznivih dejanj. Pri 31 osumljencih so opravili tudi hišne preiskave, v okviru katerih so preiskali tudi tri kraje na Primorskem. Po naših informacijah so preiskali kočo na Okroglini pod Sviščaki, hišo v Koritnicah pri Knežaku in najeto hišo tik ob glavni cesti v Hrpeljah.

Nekaj hišnih preiskav naj bi opravili tudi na Goriškem, v Kopru pa naj bi preiskali stanovanje, ki naj bi ga začasno uporabljal domnevni vodja združbe Martin B.. Kriminalisti so prve dni lanskega oktobra aretirali številne osumljence, jih enajst privedli pred preiskovalne sodnike, osem pa jih je po zaslišanju končalo v priporu.

Martin B. je prejšnji mesec priznal vsa dejanja po obtožnici, po dogovoru s tožilstvom pa ga je sodišče obsodilo na štiri leta zaporne kazni in vračilo skoraj 45.000 nezakonito zasluženih evrov. Pred senat kranjskega sodišča so včeraj stopili štirje, ki krivde niso priznali. Danijel O. in Matjaž S. sta še vedno v priporu, Ugo G. se brani s prostosti, Anes D. pa iz hišnega pripora.

Matjaž S. se je v preiskavi sicer branil, da je iz konoplje prideloval olje, ker se je bal, da je zbolel za rakom. Z oljem bi se nato zdravil. Seveda pa rakai ni imel. Tudi Ugo G. se brani, da si je s konopljo lajšal težave, in sicer zaradi nespečnosti, potem ko je po 19 letih nočnih izmen začel delati podnevi, zaradi česar naj ponoči ne bi mogel spati. Danijel O. je priznal, da je v dogovoru z Martinom B. skrbel za sadike konoplje na Sviščakih, Anes D. pa, da je prav tako v dogovoru z Martinom B., za nasad v Koritnicah. Sojenje se bo nadaljevalo.

DC, STA


Najbolj brano