Goričana s hondo čez mejo, policisti pa za njima

Mladeniča iz Mirna in Nove Gorice sta v noči na soboto najprej bežala pred slovenskimi policisti, ki jima sledili čez mejo v Gorico, nato pa so še pred italijanskimi orožniki in mejnimi policisti, ki so ju nazadnje ustavili, še preden bi se vrnila v domovino. Voznika so kaznovali zaradi prometnih prekrškov, sopotniku pa so zasegli nekaj gramov marihuane.

 30-letnima slovenskima državljanoma so najprej čez mejo sledili novogoriški policisti, preden bi se vrnila v domovino, pa so ju ustavili italijanski orožniki in mejni policisti Foto: Bumbaca
30-letnima slovenskima državljanoma so najprej čez mejo sledili novogoriški policisti, preden bi se vrnila v domovino, pa so ju ustavili italijanski orožniki in mejni policisti Foto: Bumbaca

NOVA GORICA > Zasledovanje 30-letnega voznika iz Mirna, ki je sedel za volanom honde civic, se je začelo že na slovenski strani meje. Skoraj zagotovo je čez mejo zapeljal v Erjavčevi ulici. Verjetno je mislil, da se bo tako znebil policistov, a so mu ti sledili čez mejo. Presenečeni Goričani so tako opazovali, kako avto slovenske policije hondi civic sledi vse do Drevoreda XX. septembra. Tam so po poročanju Primorskega dnevnika zasledovanje prevzeli goriški karabinjerji.

Za njim so vozili še nekaj kilometrov. Voznik je s hondo divjal proti Humu, a so ga orožniki skupaj s patruljo mejne policije ustavili v Števerjanu, preden bi spet zapeljal na slovensko stran. Karabinjerji so ugotovili, da je za volanom sedel 30-letni J. J. iz Mirna, z njim pa je bil v vozilu še 30-letni M. M. iz Nove Gorice, menda lastnik avtomobila. Vozniku so odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal, da vozi pijan.

Ugotovili so še, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj so mu ga pred časom odvzeli. Sopotniku pa so zasegli zavojček s štirimi grami marihuane. Voznika so prijavili zaradi vožnje pod vplivom alkohola, njegovega prijatelja pa zaradi posesti prepovedane droge.

Pred dnevi se je čezmejno zasledovanje, a v obratni smeri, zgodilo tudi na območju koprske policijske uprave. Spomnimo, takšno sodelovanje slovenskih in italijanskih policistov omogoča sporazum vlad obeh držav, ki velja od leta 2007. Italijanski policisti so mejo na območju nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči prečkali pred dnevi, ko so sledili mercedesu črne barve. Ob prečkanju meje so obvestili koprski OKC, italijanske kolege pa je takoj zatem opazila tudi patrulja postaje za izravnalne ukrepe, ki je bila v bližini. Italijanski policisti so mercedes nemške registracije poskušali ustaviti na svoji strani meje, a se voznik za njihove znake ni zmenil, zato so mu sledili čez mejo, po avtocesti proti notranjosti države. Ko se jim je vozilo izmuznilo, so se italijanski policisti vrnili v domovino, ubežnika pa so nato izsledili naši policisti.

Ustavili so ga na stari cesti med Razdrtim in Postojno, pri Velikem Ubeljskem. Med postopkom sicer niso ugotovili posebnosti, so jim pa italijanski kolegi sporočili, da so voznika, 45-letnega romunskega državljana, pred leti obravnavali zaradi vlomov. Postopek se s tem za Romuna in njegovi sopotnici, prav tako doma iz Romunije, še ni končal. Vozniku in sopotnicama so izdali plačilni nalog, ker niso bili pripeti z varnostnim pasom, vozniku pa so zaradi vseh prekrškov izrekli skoraj 1000 evrov denarne kazni. Največ, 500 evrov, si je prislužil, ker ni upošteval ukazov policistov, da mora ustaviti. Kot smo izvedeli, so Romuni kazen plačali in odpeljali. Zaradi grehov, ki naj bi jih voznik zagrešil v Italiji, pa bodo postopek vodili italijanski policisti. SP


Najbolj brano