Goričana obtožili terorizma

Ivan Cernic, Italijan slovenskega rodu, ki so ga prijeli na Goriškem konec lanskega leta zaradi suma, da je češkemu finančnemu ministru poslal pismo s strupenim cianidom, se bo moral zaradi terorizma najverjetneje zagovarjati na koprskem okrožnem sodišču. Specializirano tožilstvo je proti njemu vložilo obtožbo zaradi več dejanj, njegov zagovornik Gorazd Gabrič je že napovedal ugovor.

Nevarna pošiljka je na Češko odpotovala s pošte v  Grgarju. Foto: Leo Caharija
Nevarna pošiljka je na Češko odpotovala s pošte v Grgarju. Foto: Leo Caharija

KOPER > Specializirano državno tožilstvo je pred dnevi proti 24-letnemu Ivanu Cernicu, doma iz Gorice, vložilo obtožbo zaradi treh kaznivih dejanj. Očitajo mu kaznivo dejanje terorizma, poleg tega pa še neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami ter ponarejanje listin.

Ugovor na obtožbo

Obtožba še ni pravnomočna, o njej bo še pred začetkom sojenja razpravljal izvenrazpravni senat koprskega okrožnega sodišča. Odvetnik Gorazd Gabrič, ki Cernica zagovarja, je potrdil, da je obtožbo prejel in napovedal, da bo nanjo vložil ugovor. “Prepričan sem, da očitki iz obtožbe, tako kot je podana, ne držijo,” je povedal.

Specializirano tožilstvo je za Cernica predlagalo tudi podaljšanje pripora, v katerem je od začetka lanskega decembra, in sicer zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti. Odvetnik Gabrič takšnemu predlogu nasprotuje, saj meni, da je ukrep nesorazmeren. Cernic je evropski državljan, zato ga lahko pristojne oblasti vedno izsledijo, poudarja, oporeka pa tudi ponovitveni nevarnosti.

Sledi so jih pripeljale v Grgar

Cernica so prijeli novogoriški kriminalisti po tem, ko je lani jeseni češki minister za finance Andrej Babiš prejel pošiljko s strupeno snovjo. Že pred tem je ovojnico s podobno vsebino iz Švedske dobil tudi češki minister za notranje zadeve Milan Chovanec. V obeh ovojnicah naj bi bila smrtonosna doza cianida. Češka policija je ugotovila, da je Babiš pošto s strupenim dodatkom dobil iz Slovenije. Vse sledi so vodile v Grgar.

Novogoriško sodišče, ki je sprva vodilo postopek, je odredilo pregled in zadrževanje pošiljk, ki so jih novogoriški kriminalisti podrobno pregledali. V začetku decembra lani pa so v Grgarju pričakali Cernica in mu nataknili lisice. Pri aretaciji so mu zasegli tudi 50 gramov amfetamina, zato mu specializirano tožilstvo očita še neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. S ponarejenimi osebnimi dokumenti pa naj bi na pošti v Grgarju prevzemal različne pošiljke, zato tudi očitek tožilstva glede ponarejanja listin. Po aretaciji so pri Cernicu doma, v Gorici, italijanski policisti opravili hišno preiskavo in zasegli več računalniške opreme, nekaj drugih domnevno sumljivih snovi in laboratorijsko opremo. Obtoženi italijanski državljan je namreč študent veterine. Od tod tudi prepričanje preiskovalcev, da je imel dovolj znanja za pripravljanje nevarnih pošiljk, vse, kar je potreboval, pa naj bi naročal prek spleta.

Po naših informacijah naj bi tožilstvo Cernicu sicer očitalo več kot en primer pošiljanja strupenih snovi. V solkanskem priporu so Cernica že pred časom zaslišali tudi italijanski policisti, o njegovi dejavnosti in povezavah z drugimi vpletenimi pa so se na koordinacijskem sestanku v začetku leta pogovarjali policisti in tožilci iz Slovenije, Italije in Češke, saj naj bi bili postopki odprti tudi v teh dveh državah.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano