Goričan ostaja v priporu

Goričan I. C. , osumljen terorizma, ostaja po pritožbi njegovega zagovornika Gorazda Gabriča v priporu do začetka marca. Na koprskem sodišču so v tej zadevi že zaslišali nekatere priče, v teh dneh pa čakajo, da jim italijanski pravosodni organi izročijo predmete, ki so jih zasegli med hišno preiskavo na njegovem domačem naslovu, v Gorici. Po naših podatkih naj bi šlo za računalnike.

Novogoriško sodišče je izdalo  odredbo za zadrževanje pisemskih pošiljk in več odredb za pregled pisemskih pošiljk. Foto: Arhiv Pn
Novogoriško sodišče je izdalo odredbo za zadrževanje pisemskih pošiljk in več odredb za pregled pisemskih pošiljk. Foto: Arhiv Pn

KOPER > Italijanski državljan, ki je na poštah na Goriškem oddajal pošiljke za visoke predstavnike češke vlade s strupeno vsebino, med drugim tudi za njihovega finančnega ministra Andreja Babiša, ostaja v priporu. Gre za 24-letnega I. C., študenta veterine, slovenskih korenin.

Novogoriški kriminalisti so ga aretirali, ko je prišel na eno od pošt na njihovem območju. K dežurnemu preiskovalnemu sodniku novogoriškega sodišča so ga s kazensko ovadbo pripeljali že nekaj dni prej, kot smo poročali, 8. decembra lani. Poleg terorizma so ga osumili še neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in ponarejanja listin.

O podobnem primeru groženj in izsiljevanja je oktobra poročal spletni portal International Business Times. Češke oblasti naj bi takrat prejele pismo z grozilno vsebino. Pošiljatelji so grozili, da bodo v Pragi in nekaterih drugih mestih razširili virus ebole, če ne bodo odgovorili na pismo in plačali. Terjali so plačilo v bitcoinih. Po poročanju spletnega medija češka policija groženj ni vzela resno, saj naj bi pošiljatelji tako le poskušal zagnati preplah. Pošiljke s sumljivo vsebino pa naj bi že pred tem prejeli tudi drugi češki predstavniki oblasti, a menda primeri niso povezani.

Zasegli so mu tudi amfetamin

Italijanu naj bi kriminalisti zasegli manjšo količino amfetaminov, predstavljal pa naj bi se s ponarejenim osebnim dokumentom, s katerim je na poštah prejemal pošiljke. Še vedno pa ni jasno, kakšen je bil motiv njegovega delovanja in kaj je v ozadju te zgodbe. Na generalni policijski upravi podrobnosti ne razkrivajo. Iz Češke pa prihajajo informacije, da naj bi šlo za izsiljevanje, kjer naj bi do plačila prišlo v bitcoinih, ki se v svetu vse bolj uveljavljajo kot alternativno plačilno sredstvo.

Dežurni preiskovalni sodnik je za osumljenega odredil pripor zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti. Ker po določbah zakona o sodiščih kaznivo dejanje terorizma sodi v pristojnost specializiranega oddelka koprskega okrožnega sodišča, jim je novogoriško sodišče to zadevo odstopilo. Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da je sodišče že sredi decembra uvedlo preiskavo za vsa tri kazniva dejanja in da so v začetku januarja že zaslišali priče.

Informacija o prijetju italijanskega državljana, osumljenega terorizma zaradi pošiljanja pošiljk s strupenimi snovmi visokim predstavnikom češke vlade, je prišla tudi do čeških novinarjev, ki jih zanimajo podrobnosti o tem primeru. Informacijo so - kot nam je povedal novinarski kolega z enega od čeških dnevnikov - preverili tudi pri njihovem notranjem ministru Milanu Chovancu, ki je novembra prav tako prejel pošiljko s smrtno nevarno snovjo. Menda na češkem ministrstvu niso zadovoljni, ker je informacija o aretaciji Italijana pricurljala v javnost, saj naj bi jim to otežilo preiskavo in prijetje ostalih osumljenih.

Hišna preiskava v Gorici

Dodala je še, da so italijanski varnostni organi opravili hišno preiskavo obdolženčevega stanovanja v italijanski Gorici in zasegli določene predmete, ki utegnejo biti dokaz v omenjenem postopku. “Sodišče je zaprosilo italijanske pravosodne organe za izročitev teh predmetov, na kar še čakamo,” je povedala Srabotičeva, pri tem jim prek mednarodne pravne pomoči pomaga tudi Eurojust.

Senat koprskega okrožnega sodišča je za 24-letnega I. C. konec lanskega leta podaljšal pripor do začetka marca. Na ta sklep se je obdolženi pritožil s svojim zagovornikom odvetnikom Gorazdom Gabričem, a je višje sodišče pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Odvetnik Gabrič o zadevi za zdaj še ne želi dajati nobenih izjav. Poročali smo, da so slovenski policisti v tej zadevi sodelovali tudi z varnostnimi organi Češke, Švedske in Slovaške, očitno pa tudi z italijanskimi. Razkrinkali so tudi druge vpletene in tako ustavili potovanje pošiljk z nevarnimi strupenimi snovmi.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano