Gorenjski kriminalisti za preprodajo drog in orožja ovadili 13 oseb

Gorenjski kriminalisti so prejšnji teden v sodelovanju s kolegi iz Ljubljane, Celja in Avstrije razbili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo drog in orožja. Združba je delovala v okviru hierarhično organizirane motoristične skupine. Samo v gorenjskem delu preiskave so za 67 kaznivih dejanj kazensko ovadili 13 oseb.

Gorenjski kriminalisti so prejšnji teden v sodelovanju s kolegi 
iz Ljubljane, Celja in Avstrije razbili kriminalno združbo, ki se 
je ukvarjala s prodajo drog in orožja. Foto: STA
Gorenjski kriminalisti so prejšnji teden v sodelovanju s kolegi iz Ljubljane, Celja in Avstrije razbili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo drog in orožja. Foto: STA

KRANJ > Kot je v današnji izjavi medijem pojasnil vodja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša, so delovanje kriminalne združbe zaznali lani, ko so se začeli potrjevati sumi, da na Gorenjskem in v Avstriji v enakih okoliščinah delujeta dobro organizirani združbi, ki se ukvarjata z dobavo in prodajo prepovedane droge. Kasneje so kriminalisti odkrili še trgovino z orožjem.

Nezakonito trgovanje z drogami in orožjem je po ugotovitvah kriminalistov trajalo dlje časa. Izvor droge je bil na Gorenjskem, pri čemer kriminalisti še preiskujejo predhodni izvor, v Avstriji pa je bila organizirana širša ulična mreža preprodajalcev, ki je prodajala zlasti kokain in konopljo. Osumljenci so ponujali tudi orožje, predvsem polavtomatske pištole in avtomatske puške kalašnikov.

Minomet, strelivo, imitacije pištol, samostrel, noži ...

Kriminalisti so zasegli minomet, strelivo s sledmi eksploziva TNT, imitacije pištol, samostrel, prikrite nože v obliki bančnih kartic in teleskopski palici. Poleg tega so odkrili 300 gramov konoplje, amfetamine, nedovoljene snovi v športu in pol kilograma visokokakovostnega kokaina, kakršen se na območju Slovenije in Avstrije redko pojavlja. Kilogram take droge na trgu dosega vrednost 60.000 evrov.

Hišne preiskave prostorov in vozil so se izvajale na 19 lokacijah na območju Gorenjske, Ljubljane in Celja. Odkrili so tudi posebej urejene in zavarovane prostore za hrambo prepovedanih stvari. V aktivnostih, ki so bile označene z visoko stopnjo nevarnosti, je sodelovalo več kot 100 kriminalistov in policistov različnih policijskih enot.

Devetim osebam odvzeli prostost

Za čas trajanja preiskav so prostost odvzeli devetim osebam, od tega so dve privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za eno osebo odredil pripor. Gre za Jeseničana, ki je po ugotovitvah kriminalistov eden od vodij kriminalne združbe. Člani združbe so sicer stari od 25 do 45 let, več osumljencev pa je policija v preteklosti že obravnavala zaradi različnih kaznivih dejanj, večinoma povezanih z drogami.

Mnogi izmed osumljencev v zadnjih letih niso bili zaposleni, z zaslužki nezakonite dejavnosti pa so financirali nadstandardni življenjski slog. Nekateri osumljenci so na ta način pridobivali tudi sredstva za delovanje motoristične skupine. Glede na izvedeno četrtkovo hišno preiskavo gre za motoristični klub Hell's Angels s Hrušice.

Kot je glede okrepljenih policijskih enot pri preiskavi objekta na Hrušici povedal Donoša, policija na podlagi preteklih dejanj osumljencev izdela oceno tveganja. Če je ocena tveganja višja, so temu prilagojeni tudi policijski ukrepi, da niso ogrožena življenja posameznikov ali drugih občanov.

Slamnata podjetja in pranje denarja

Kot pojasnjujejo policisti, so motoristične skupine v Sloveniji relativno majhne, zelo zaprte in hierarhično organizirane okoli ozkega kroga vodilnih članov, njihovo delovanje pa se povezuje z različnimi kaznivimi dejanji, kot so prostitucija, izsiljevanja, tihotapljenje ter preprodaja drog in orožja. Prihodki iz kriminalnih dejavnosti skupine uporabljajo tudi za vodenje slamnatih podjetij, prek katerih perejo denar.

Za kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami je predpisana kazen do 15 let zapora, za proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom pa kazen od šestih mesecev do petih let zapora.

Gorenjski in avstrijski kriminalisti so že lani razbili več kriminalnih združb, ki so se ukvarjale s preprodajo drog. “S kolegi iz Avstrije imamo vzpostavljeno dobro izmenjavo informacij, ker je meja blizu, pa lahko tudi dobro operativno sodelujemo,” je še pojasnil Donoša.

STA


Najbolj brano