Goljufija v dobro družbe?

Nekdanja poslovodja novogoriškega podjetja, ki se je ukvarjalo s prodajo vozil francoske znamke, se je zaradi poslovne goljufije in ponarejanja listin znašla na zatožni klopi. Sodišče jo je obsodilo na pogojno kazen ter ji naložilo vračilo škode.

 Foto: Srdjan Zivulovic
Foto: Srdjan Zivulovic

NOVA GORICA > Obtožena Karmen F. naj bi kaznivi dejanji poslovne goljufije in ponarejanja listin storila leta 2009 kot poslovodja podjetja, ki se je v okolici Nove Gorice dolga leta uspešno ukvarjalo s prodajo avtomobilov francoske znamke. A ti naj bi bili v lasti družbe Gorica Leasing, ki je za nakup vozil podjetju odobrila posojilo.

S kupnino pa nato niso poravnali obveznosti do oškodovane družbe, zaradi česar so dolgovi postajali vse večji. Narasli so na skoraj 146.000 evrov, za kolikor je oškodovana družba Gorica Leasing.

Na predobravnavnem naroku je obdolženka svojo krivdo po obtožbi priznala, a je poudarila, da kaznivih dejanj ni storila z namenom, da bi se osebno okoristila, pač pa je to storila v korist podjetja. Oškodovana družba je na sodišče vložila tudi premoženjskopravni zahtevek, ki skupaj z obrestmi znaša 277.000 evrov. Okrožna državna tožilka je za obtoženo predlagala pogojno obsodbo, oškodovani družbi pa bo morala vrniti škodo.

Obtoženkina zagovornica je sodišču predlagala, naj družbo s premoženjskopravnim zahtevkom napoti na pravdo, ker obtožena posebnega pogoja zaradi nezavidljivega finančnega položaja morda ne bi uspela izpolniti, saj nima premoženja večje vrednosti, niti svojega avtomobila. Nad njo že visijo številne izvršbe, ki ji s plačilne liste že vzamejo razliko do minimalne plače.

Novogoriško okrožno sodišče je nato sledilo predlogu tožilstva in obtoženi izreklo enotno pogojno obsodbo dveh let zapora s preizkusno dobo treh let. V tem času mora vrniti dolg oškodovani lizing družbi. Sodišče je še ugotovilo, da naj bi s podpisanimi pogodbami o finančnem lizingu preslepila oškodovano podjetje in tako povzročila veliko materialno škodo. Več vozil naj bi prepustila v uporabo kupcem iz naslova neizpolnitve pogodb. Listine pa je ponaredila s podpisom direktorja podjetja, ki naj bi jamčil za dosledno odplačevanje izposojenih zneskov. Sodba še ni pravnomočna.

Pred dnevi pa se je končalo sojenje tudi zoper pravno osebo Fiegl d. o. o., ker je sodišče postopka zoper obtoženo in pravno osebo ločilo in ju je zato izpeljalo ločeno. Šlo je za istovrstno kaznivo dejanje, sodišče pa je, po priznanju krivde, pravni osebi izreklo pogojno obsodbo. V treh letih mora vrniti 50.000 evrov.

AC


Najbolj brano