Goljufi z novimi zvijačami nad uporabnike spletne banke NKBM

V NKBM so zaznali nove poskuse spletne goljufije - phishinga. Tokrat gre za zavajajoča elektronska sporočila, ki prejemnike obveščajo o domnevni spremembi splošnih pogojev NKBM, novem sporočilu v nabiralniku in podobnem, hkrati pa jih spet pozivajo k izbiri povezave, ki vodi na ponarejeno prijavo v lažno spletno banko Bank@Net.

Zavajajoča elektronska sporočila prejemnike obveščajo o domnevni spremembi splošnih pogojev NKBM, novem sporočilu v nabiralniku ... Pozivajo še k izbiri povezave, ki vodi na ponarejeno prijavo v lažno spletno banko Bank@Net. Foto: STA
Zavajajoča elektronska sporočila prejemnike obveščajo o domnevni spremembi splošnih pogojev NKBM, novem sporočilu v nabiralniku ... Pozivajo še k izbiri povezave, ki vodi na ponarejeno prijavo v lažno spletno banko Bank@Net. Foto: STA

MARIBOR > Namen takšnih sporočil je isti kot pri preteklih poskusih phishinga: prepričati prejemnika sporočila, da izbere priloženo (ponarejeno) povezavo, ki je namenjena nelegalni pridobitvi uporabniških podatkov, ti pa goljufom omogočajo poskus zlorabe in kraje denarja tistega, ki takemu sporočilu nasede, so sporočili iz NKBM.

Banka o pojavu lažnega elektronskega sporočila že obvešča uporabnike spletne banke in jim ponovno svetuje, naj ne odpirajo povezave oziroma se v nobenem primeru prek nje ne prijavljajo v ponarejeno spletno banko.

Ponavljajo, da NKBM nikoli, niti zdaj, ne pošilja nobenih tovrstnih sporočil. Če je po kliku na ponujeno povezavo zahtevana prijava v spletno banko, je to zanesljiv znak, da gre za prevaro, opozarjajo. Banka tudi nikoli ne zahteva posredovanja identifikacijskih elementov po elektronski pošti, niti jih na ta način svojim uporabnikom ne sporoča.

Uporabniki so varni, če se v spletno banko Bank@Net prijavljajo izključno prek spletne strani NKBM www.nkbm.si. Če pa so se kljub temu prijavili v tako ponarejeno spletno banko, naj o tem nemudoma obvestijo NKBM na elektronski naslov spletneprevare@nkbm.si.

V NKBM svetujejo, naj stranke vedno pozorno pregledajo spisek plačil, ki jih potrjujejo, saj so med njimi lahko tudi ponarejena. Ta naj nemudoma izbrišejo.

STA


Najbolj brano