Goljufa na Primorskem dnevniku preverjala kode računov

“Preverjava državne kode računov za električno energijo, vodo in plin. Omogočili vam bomo, da zaprosite za povračilo denarja za davek, ki ste ga plačali za priključek na novo omrežje, ko so sprostili trg. Preveriti morava kodo POD za električno energijo in kodo PDR za plin; vrnili vam bodo 127 evrov, poleg tega boste plačevali tudi nižje račune, če ste bili do zdaj dobri plačniki.” Tako je novinarje Primorskega dnevnika nagovoril mlad moški, ki je v torek dopoldne obiskal njihovo uredništvo. Izkazalo se je, da gre za predrznega goljufa.

Na uredništvu Primorskega dnevnika sta se v torek dopoldne oglasila mladeniča z nečednimi nameni. Foto: Robert Škrlj
Na uredništvu Primorskega dnevnika sta se v torek dopoldne oglasila mladeniča z nečednimi nameni. Foto: Robert Škrlj

TRST > Spremljal ga je še en mladenič. V uredništvu so ga vprašali, za katero podjetje dela. Njegov odgovor ni bil prav jasen. “Sem 'broker' raznih velikih družb; delam za podjetja Enel Energia, Gala, Fastweb in še za nekatere druge družbe,” je povedal. Ko so ga zaprosili, naj bo malce bolj jasen, se je zasmejal in jih skorajda okaral, češ da kako ne vedo, da jim država lahko vrne denar, ker so plačali nekaj, česar ne bi smeli, piše Primorski dnevnik.

Prosili so ga, da jim pokaže izkaznico podjetja, za katerega dela. Izročil jim je izkaznico z logotipom podjetja Enel Energia, ki je bila očitno ponarejena in neveljavna. Opozorili so ga, da je izkaznica očitni ponaredek, tedaj pa se je moški malce prestrašil. “Fotografija je velika in prekriva ime, zdaj moram obiskati še nekaj podjetij. Oglasil se bom spet v prihodnjih dneh,” je dejal in s svojim sodelavcem v naglici odvihral iz uredništva Primorskega dnevnika.

Takoj po sumljivem obisku so novinarji opravili nekaj klicev in ugotovili, da tovrstnim goljufom ne gre nasedati. “Nikakor jim ne izročajte računov. Iz njega namreč lahko poberejo podatke, ki so potrebni za sklenitev pogodbe, ne da bi v to sploh privolili. Če pa ne uspejo dobiti podpisa, ga včasih celo ponaredijo,” so povedali za Primorski dnevnik v podjetju Isogas in dodali, da sta njihova “obiskovalca” po vsej verjetnosti nameravala izsiliti podpis pogodbe za zamenjavo distributerjev za električno energijo, vodo in plin.

NR


Najbolj brano