Ginekolog naj ne bi priznal krivde

Po hitrem zaključku včerajšnjega predobravnavnega naroka lahko sklepamo, da obtoženi ginekolog Petar N. ni priznal, da se je neprimerno vedel do pacientke v ordinaciji. Zaradi njene zaščite bo sojenje potekalo za zaprtimi vrati.

Na zatožni klopi koprskega okrožnega sodišča se je znašel 
upokojeni ginekolog (fotografija je simbolična), ki ga tožilstvo 
bremeni kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. 
Sodnica je javnost izključila.
Na zatožni klopi koprskega okrožnega sodišča se je znašel upokojeni ginekolog (fotografija je simbolična), ki ga tožilstvo bremeni kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Sodnica je javnost izključila. 

KOPER > Na zatožni klopi koprskega okrožnega sodišča se je včeraj znašel upokojeni istrski ginekolog Petar N.. Obtožnica mu očita, da je z zlorabo položaja kršil spolno nedotakljivost svoje pacientke. Kaj natanko se je zgodilo in kako naj bi zlorabil zaupanje pacientke, včeraj nismo uspeli izvedeti, saj je sodnica Meri Mikac na predlog tožilstva in obrambe sojenje zaprla za javnost.

Tožilka Polona Veberič je predlagala, da se javnost izključi zaradi varstva zasebnega življenja oškodovanke, odvetnik Franc Rojko, ki brani obtoženega, pa je dodal, naj javnost izključi tudi zaradi prič, ki so bile pacientke obtoženega zdravnika. Sodnica je nato sklenila, da se zaradi varovanja osebnega in družinskega življenja oškodovanke ter morebiti še drugih oseb, ki bodo zaslišane na sojenju, javnost izključi.

Včeraj tako nismo slišali, kaj natanko tožilstvo očita znanemu istrskemu ginekologu, ki se je pred časom upokojil, delal pa je v svoji ordinaciji. Kot je razvidno iz objave na spletni strani sodišča, ga tožilstvo bremeni kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Glede na besede tožilke in sodnice gre za primer, ki ga je proti njemu sprožila samo ena, ne pa več njegovih pacientk.

Po prvem odstavku 174. člena kazenskega zakonika grozi tistemu, ki zlorabi svoj položaj in pripravi podrejenega ali od njega odvisnega človeka k spolnemu občevanju ali mu stori kakšno drugo spolno dejanje, do petih let zaporne kazni.

Glede na to, da se je predobravnavni narok končal prej kot v eni uri in da na hodniku ni bilo videti nobenih prič, ki bi jih sodišče klicalo, lahko sklepamo, da obtoženi dejanja ni priznal in da se včeraj sojenje še ni začelo. Odvetnik Rojko nam zaradi tajnosti postopka včeraj ni hotel dati nobenih izjav, prav tako podrobnosti s sojenja ne sme posredovati niti tožilstvo. Rojko nam ni hotel razkriti niti tega, ali je obtoženi krivdo priznal ali pa obtožbe zanika.

DANIJEL CEK


Najbolj brano