Gasilcem nove obleke

“Glede na to, da so ob takih nesrečah gasilci na terenu tudi po sedem ur, nam bo ta oprema omogočila, da bomo lahko delali suhi, ne pa mokri,” je po predaji 150 dežnih hlač in jaken v soboto povedal poveljnik bistriške gasilske zveze Denis Slavec. Bistriški župan Emil Rojc jim je obleke, škornje in sedem novih črpalk v imenu občine predal v soboto.

Bistriški župan Emil Rojc je gasilcem bistriške gasilske zveze  
podaril nove obleke.  Foto: Gz Ilirska Bistrica
Bistriški župan Emil Rojc je gasilcem bistriške gasilske zveze podaril nove obleke.  Foto: Gz Ilirska Bistrica

ILIRSKA BISTRICA >Bistriška gasilska zveza, ki združuje sedem prostovoljnih društev (Podgrad, Jelšane, Podgora, Vrbovo, Ilirska Bistrica, Knežak in Koritnice), je na sobotni skupščini najprej podelila gasilske plamenice tretje stopnje kot priznanje gasilske zveze Slovenije za požrtvovalnost ob lanskih ujmah. Območje bistriške občine so januarja lani najprej prizadele poplave v Ilirski Bistrici, v začetku februarja žled in poplave v vaseh zgornje Pivke, novembra velike poplave znova v vaseh zgornje Pivke, decembra pa še poplave v dolini Posrtvice.

Gasilska odlikovanja je prejelo 81 gasilcev, ki so reševali ob vseh teh dogodkih. Največ prejemnikov je bilo iz kneškega gasilskega društva, saj so eno številčnejših in aktivnejših društev, razen dveh poplav pa so se vsi dogodki odvijali v Knežaku, Baču in Koritnicah.

Po lanskih izkušnjah so prošnji bistriške gasilske zveze prisluhnili na bistriški občini in se odločili, da bodo gasilcem kupili zaščitno osebno opremo in črpalke. Župan Emil Rojc je tako v soboto poveljnikom sedmih društev svečano podelil 150 dežnih hlač in jaken, 60 parov škornjev in sedem potopnih črpalk.

“Glede na lanske dogodke smo se z županom dogovorili za nakup te opreme. Gasilci imamo običajno eno intervencijsko obleko, ki se ob poplavah hitro zmoči. Zdaj bomo za take dogodke imeli posebne obleke,” je zadovoljen poveljnik bistriške gasilske zveze Denis Slavec. Občina je za opremo odštela približno 36.000 evrov, vsako društvo je dobilo eno črpalko, obleke pa odvisno od kategorije društva. Bistriško jih je prejelo 54, podgrajsko in kneško po 23, ostala društva pa po dvanajst.

“Z novimi črpalkami bomo gotovo lahko črpali vodo iz več objektov hkrati in tako hitreje reševali premoženje prizadetih prebivalcev. Do zdaj je imelo vsako društvo po eno ali največ dve črpalki. Ko se zgodi povodenj, črpalk ni nikoli dovolj, ampak vsaka dodatna pomeni manj škode,” razmišlja Slavec.

Gasilcem bistriške občine je pomagal tudi Rdeči križ. Predsednica bistriškega odbora Marija Šlenc Zver jim je podarila 2000 evrov, ki jih bodo porabili za nakup 50 parov zaščitnih rokavic. DC


Najbolj brano