Galetovi še košarica vrhovnih sodnikov

V odmevnem primeru proti Suzani Gale, Sebastijanu Čagranu in Andreji Terpotec vrhovno sodišče ni ugotovilo nobenih kršitev, da bi lahko prisluhnili argumentom iz zahteve za varstvo zakonitosti. Sodbi Galetove in Čagrana so vrhovni sodniki zato potrdili in jima naložili še plačilo 600 in 350 evrov sodne takse.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Obsojena nekdanja odvetnica in stečajna upraviteljica Suzana Gale iz Ljubljane ter njen pomočnik Sebastijan Čagran iz Kopra sta zaradi zahtevanega varstva zakonitosti na vrhovnem sodišču samo še ob 600 oziroma 350 evrov. Toliko sodne takse jima je namreč naložilo vrhovno sodišče po tem, ko je zavrnilo njuni zahtevi za varstvo zakonitosti. Galetova je medtem že končala prestajanje enoletne zaporne kazni, Čagran pa je po sodbi ostal na prostosti. Oba sta se pritožila zaradi obsodbe v odmevnem primeru izsiljevanja koprskega podjetnika Dejana Škerliča. Ta je s svojim podjetjem zabredel v težave in stečaj, sodišče pa mu je za stečajno upraviteljico določilo ljubljansko odvetnico Galetovo.

20.000 evrov skozi okno

S pomočjo svojega pomočnika Čagrana in njegove sestre Andreja Terpotec kot računovodkinje je od Škerliča izsilila 20.000 evrov v gotovini. Škerlič je zadevo prijavil kriminalistom in ji (označen policijski) denar odnesel iz Kopra v Ljubljano ter ji ga tam osebno izročil. Galetova denarja ni prejela, ampak je kuverto prevzel Čagran in se napotil v drugo pisarno, v tistem trenutku pa so v prostore njene advokature vdrli kriminalisti.

Ko je Čagran ugotovil, da so kriminalisti v prostoru, je kuverto z denarjem sicer vrgel skozi okno, vendar so jo kriminalisti našli na nadstrešku nadstropje niže. Galetova bi sicer lahko razpolagala z gotovino v stečajnem postopku, vendar bi morala prej odpreti gotovinsko blagajno, v katero bi ta denar uradno položila. Tega pa ni storila.

Vsi trije obsojeni

Zaradi jemanja podkupnine jo je senat koprskega okrožnega sodišča septembra leta 2013 obsodil na leto dni zaporne in 15.000 evrov denarne kazni. Sodbo je potrdilo tudi višje sodišče in v začetku lanskega maja bi morala že v zapor.

S prošnjo za odlog začetka prestajanja zaporne kazni in prošnjo za služenje kazni z delom v splošno korist ji je sicer uspelo zavleči odhod za rešetke do konca lanskega avgusta, takrat pa ni bilo več drugega izhoda kot vrata ženskega zapora na Igu. Iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so nam sporočili, da so jo že pogojno izpustili iz zapora, kdaj, pa nam niso zaupali.

Čagranu je senat izrekel leto dni pogojne zaporne kazni s tremi leti preizkusne dobe in plačilom 5000 evrov kazni, Terpotčevo pa je senat prvič oprostil obtožb. Višje sodišče je potrdilo tudi sodbo Čagranu, oprostilno sodbo za Terpotčevo pa je razveljavilo in poslalo v ponovno sojenje. Minuli december je koprsko okrožno sodišče Terpotčevo obsodilo na pol leta pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let in na plačilo 1800 evrov. Sodišče je Terpotčevo obsodilo, ker naj bi kot računovodja z lažnimi bilancami pomagala Čagranu in Galetovi od Škerliča izsiliti podkupnino.

Uradna oseba z uradno podkupnino

Po sodbi višjega sodišča sta Galetova in Čagran na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka in kazenskega zakona. Vrhovno sodišče ugotavlja, da je bila Galetova kot stečajna upraviteljica uradna oseba. V zahtevi pa je njen odvetnik zatrjeval, da ni bila uradna oseba in da njeno ravnanje ni bilo uradno, temveč zgolj poslovodsko. Galetova je bila namreč obsojena, ker je vzela podkupnino kot uradna oseba.

Vrhovni sodniki so prav tako zavrnili trditve obrambe Galetove in Čagrana, da so policisti kuverto z denarjem našli na nezakonit način. Kuverte namreč ni bilo v prostorih odvetništva Gale, ampak na nadstrešku terase nadstropje niže, kamor jo je odvrgel Čagran. Ker so kriminalisti do terase in nadstreška prišli skozi prostore drugega odvetnika v stavbi, je obramba vseskozi trdila, da so s tem storili nezakonito hišno preiskavo. Vrhovni sodniki so razsodili, da ni šlo za nikakršno hišno preiskavo, ampak le prehod skozi prostore soseda obsojene Galetove, in to z njegovim izrecnim dovoljenjem.

DANIJEL CEK


Najbolj brano