Galetova še ne želi v zapor

Zaradi jemanja podkupnine obsojena nekdanja odvetnica Suzana Gale bi morala že pred dnevi v ženski zapor na Igu. Pa še vedno ni za zapahi. Potem ko ji je koprsko sodišče enkrat že preložilo odhod v zapor, ji drugič ni ugodilo, zato se je pritožila na višje sodišče. Če bo tudi to do Galetove neprizanesljivo, bo morala v zapor naslednji delovni dan po prejemu sodbe.

Sodišče Galetovi drugič ni odobrilo odloga začetka prestajanja kazni, zato se je pritožila na višje sodišče Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sodišče Galetovi drugič ni odobrilo odloga začetka prestajanja kazni, zato se je pritožila na višje sodišče Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Ljubljansko odvetnico Suzano Gale je senat koprskega okrožnega sodišča septembra lani zaradi jemanja podkupnine obsodil na leto dni zaporne in 15.000 evrov denarne kazni. Prislužila si jo je s tem, ko je od direktorja propadlega koprskega podjetja Montec Dejana Škerliča izsilila in nato sprejela 20.000 evrov podkupnine. Škerlič ji je v začetku leta 2009 denar odnesel v Ljubljano, vendar so mu bankovce pred tem izročili kriminalisti in predajo posneli z mikrofonom na Škerličevi obleki.

Višje sodišče je hkrati s sodbo Galetovi potrdilo tudi sodbo njenemu pomočniku Sebastijanu Čagranu, ki je ob aretaciji pred dobrimi petimi leti fizično prejel 20.000 evrov podkupnine in kuverto z denarjem, potem ko so kriminalisti udrli v njihove prostore, odvrgel skozi okno na nadstrešek v nižjem nadstropju. Čagranu je sodišče prisodilo leto dni pogojne kazni s triletno preskusno dobo in 5000 evri denarne kazni. Njegovi sestri Andreji Terpotec, ki naj bi kot računovodkinja za Galetovo prirejala bilance, pa je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo, tako da so na okrožnem sodišču začeli nov postopek.

Odvetnica se je na sodbo pritožila, vendar so bili koprski višji sodniki enakega mnenja kot senat okrožnega. V začetku letošnjega marca so sodbo potrdili, kar pomeni, da je postala pravnomočna in da bo morala kazen plačati ter odsedeti. Kmalu za tem so jo s koprskega okrožnega sodišča tudi pozvali na prestajanje kazni. V ženski zapor na Ig bi morala že 5. maja.

Galetova je nato sodišče prosila za alternativno prestajanje zaporne kazni. Odslužila bi jo z delom v splošno korist. Sodišče je njeno prošnjo zavrnilo, zato je Galetova prosila vsaj za odlog začetka prestajanja kazni. Tej prošnji pa je sodišče ustreglo in ji začetek prestajanja kazni odložilo za tri mesece. V tem času naj bi lahko poskrbela za varstvo svojih otrok.

Očitno pa trije meseci odloga Galetovi niso bili dovolj. Na koprskem sodišču so 5. avgusta, ko bi morala Galetova v zapor, prejeli njeno drugo prošnjo za odložitev začetka prestajanja kazni. To prošnjo pa ji je sodišče zavrnilo, kar pomeni, da bi morala Galetova nemudoma v zapor. Pa se je pritožila na koprsko višje sodišče in si tako priborila še nekaj časa na prostosti. Višje sodišče po naših podatkih o njeni prošnji še ni odločilo, če bo prošnjo zavrnilo, pa bo morala Galetova v zapor prvi delovni dan po vročitvi odločbe. DANIJEL CEK


Najbolj brano