Finsko sodišče obsodilo Patrio za podkupovanje na Hrvaškem

Finsko sodišče v kraju Hämeenlinna je danes obsodilo dva vodilna moža finskega orožarskega podjetja Patria zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški. Obsojena sta na leto in osem mesecev pogojne kazni, Patria pa bo morala plačati 297.000 evrov kazni, je potrdil finski tožilec v primeru Jukka Rappe.

 Foto: STA
Foto: STA

HELSINKI > Izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen ter zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, sta bila obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni. Direktor prodaje Tuomas Korpi je bil oproščen. Patria pa bo morala plačati tudi kazen, je povedal Rappe.

Tožilstvo je sicer za Hulkkonena, Niittynena in Korpija zahtevalo po dve leti zapora in 300.000 evrov kazni za podjetje Patria. Sodišče se je na koncu odločilo, da podjetju zaradi dolgotrajnosti postopka kazen znižajo za 3000 evrov, obsojenima pa zaradi njune dosedanje nekaznovanosti dosodijo pogojno kazen, je pojasnil Rappe. Tričlanski sodni senat je odločil soglasno.

Obsojeni so bili zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Patrie Hrvaški leta 2007. Vrednost pogodbe je bila 112 milijonov evrov. Gre za pogodbo, ki so jo s predstavniki finskega podjetja podpisali takratni predstavniki hrvaškega obrambnega ministrstva in podjetja Đuro Đaković iz Slavonskega Broda.

Podkupnine naj bi izplačali tudi Stipetu Mesiću

Pri tem naj bi Patria izplačala podkupnine hrvaškim predstavnikom, med njimi pa naj bi bila tudi bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić in bivši direktor Đura Đakovića Bartol Jerković. Finsko tožilstvo proti hrvaškim državljanom sicer ni sprožilo pregona, ker da je to naloga Hrvaške. Mesić je tovrstne obtožbe zanikal in menil, da gre za poskus njegove diskreditacije.

Danes obsojena predstavnika Patrie sta že napovedala pritožbo, navajajo finski mediji. Rappe pa se glede pritožbe še ni odločil. Pojasnil je, da ima tožilstvo v skladu s finsko zakonodajo možnost, da po pritožbi obrambe še lahko sproži proti-pritožbo.

Rappe je tudi povedal, da se prihodnji torek, 24. februarja na višjem sodišču v kraju Turku začenja pritožbeni proces za slovenski del procesa proti Patrii. Proces bo trajal do 9. aprila s povprečno dvema obravnavama na teden, na katerih bosta tožilstvo in obramba ponovno predstavila svoje dokaze. Hulkkonen, Korpi, Niitynen ter še dva nekdanja visoka uslužbenca Patrie so bili januarja sicer na sodišču v Hämeenlinni oproščeni obtožb za podkupovanje v primeru prodaje Patriinih oklepnikov v Sloveniji.

Sredi sojenja glavni sodnik umrl

Do sodbe je sicer prišlo po nenavadnem zapletu. Proces bi sprva moral biti združen tako za Slovenijo kot za Hrvaško, a je sredi sojenja glavni sodnik umrl. Sodišče je nato primer razdelilo in končalo slovenski del, hrvaški pa se je nato jeseni začel z novim sodnim senatom.

"Položaj je zdaj zelo zanimiv, glede na podobnost zadev v obeh primerih," je še povedal tožilec Rappe. Obtoženi v obeh primerih, tako za Slovenijo kot Hrvaško, so namreč isti, podobni so bili tudi marketinški projekti, prodaja je bila izvedena v približno enakem obdobju in na zelo podoben način, je še povedal Rappe.

Podkupovalna afera prodaje Patriinih oklepnikov v Sloveniji se je sodno odvila še v Avstriji in v Sloveniji, kjer je za razliko od Finske prišlo do obsodilnih sodb. V Avstriji je bil zaradi podkupovanja pri prodaji osemkolesnih oklepnikov Sloveniji na prvi stopnji obsojen glavni posrednik Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa tedanji predsednik slovenske vlade Janez Janša ter Ivan Črnkovič in Tone Krkovič.

Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so dobili tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

V Avstriji se pritožbeni postopek še ni končal, v Sloveniji pa sta obsodilno sodbo potrdila tudi višje sodišče v Ljubljani in vrhovno sodišče. Zadeva je zdaj pred ustavnimi sodniki, ki so do končne odločitve že zadržali izvajanje sodbe Janši, ki je zato lahko zapustil zapor.

Janša je sicer glede na sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča v poslu nabave oklepnikov obljubo nagrade sprejel za stranko SDS. Prokurist lokalnega partnerja Patrie Rotisa, Črnkovič, je Jožetu Zagožnu (ki je bil soobtožen, a je umrl) in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie.

STA


Najbolj brano