Filipčiču pet mesecev manj

Nekdanji predsednik sindikata pomorcev Karl Filipčič mora do konca aprila prihodnjega leta sindikatu povrniti dobrih 15.000 evrov, sicer bo moral za leto in pol v zapor. Tako se glasi sodba višjega sodišča v Kopru, ki je odločalo o Filipčičevi pritožbi na sodbo piranskega sodišča. Višji sodniki so Filipčiču za pet mesecev znižali pogojno kazen in za dobrih 600 evrov znesek, ki ga mora vrniti.

Obsodilna sodba za Karla Filipčiča je postala pravnomočna Foto: Katja Gleščič
Obsodilna sodba za Karla Filipčiča je postala pravnomočna Foto: Katja Gleščič

KOPER > Konec lanskega septembra je piranska okrajna sodnica nekdanjega predsednika sindikata pomorcev Karla Filipčiča obsodila na leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo in mu naložila, da mora v treh mesecih sindikatu povrniti dobrih 16.000 evrov, ki jih je pridobil z kaznivimi dejanji.

Filipčiča je tožilstvo namreč preganjalo zaradi kaznivih dejanj poneverbe, neupravičene uporabe tujega premoženja in ponareditve poslovnih listin. Sodnica je po nekaj obravnavah sklenila, da je tožilstvo Filipčiču uspelo dokazati krivdo in ga zaradi samovoljnega izplačila božičnice za leto 2005, višje plače za leto 2006, poračuna plač v letu 2005, plačila hotela v Ženevi s službeno kartico sindikata in potrditve izplačila po študentski napotnici, čeprav dela ni opravil študent, obsodila na pogojno kazen.

Ne čuti se krivega

Tožilstvo mu je sprva očitalo še izplačilo 5704 evrov stroškov za službena potovanja, ki naj jih ne bi nikoli opravil, vendar je ta očitek ob koncu sojenja umaknilo. Že med sojenjem pa je iz obtožbe izpustilo očitek, da si je Filipčič samovoljno izplačal regresa za leti 2005 in 2006. Z dejanji naj bi si nezakonito izplačal nekaj več kot 15.000 evrov, skupna škoda, ki bi jo moral po piranski sodbi povrniti sindikatu, pa je znašala 16.059 evrov. Po osnovni obtožbi tožilstva naj bi si nezakonito izplačal kar 27.546 evrov.

Filipčič je bil po sodbi ogorčen in je napovedal, da se bo pritožil na višje sodišče, kar je tudi storil. “Dejansko so me pritisnili v položaj, iz katerega se ne morem braniti oziroma dokazati nasprotno, kot trdi tožilstvo. Vdrli so v prostore sindikata in pobrali dokumentacijo, potem so odnašali še stvari iz Splošne plovbe, zdaj pa za vse skupaj krivijo mene,” je zatrdil ob izreku sodbe septembra lani.

Zapisnika ni bilo

Filipčič je med sojenjem namreč trdil, da so izplačila božičnice, višje plače in poračuna plač temeljila na sklepu letne konference sindikata pomorščakov. Zapisnika te konference pa Filipčič ni dostavil, ker naj ga ne bi imel, ostal naj bi namreč v prostorih sindikata. “Če želite to razčistiti, ga najdite, dostavite ali dokažite, da je na sedežu sindikata,” ga je takrat pozvala sodnica, vendar Filipčič tega ni nikoli storil.

Filipčič se je nato pritožil na sodbo, višji sodniki pa niso dvomili v odločitev piranske okrajne sodnice. Konec marca so sodbo le delno popravili, in sicer zaradi pravne opredelitve kaznivega dejanja. Po njihovem mnenju Filipčič ni zagrešil kaznivega dejanja poneverbe, ampak zatajitve. Zaradi tega so mu pogojno kazen z enega leta in enajstih mesecev znižali na leto in pol, znesek, ki ga mora vrniti, pa z dobrih 16.000 na 15.417 evrov. Znesek mora Filipčič vrniti sindikatu v letu dni po pravnomočnosti sodbe, kar pomeni do začetka maja prihodnjega leta.

DANIJEL CEK


Najbolj brano