Filipčič za las ušel zaporu

Nekdanji prvi pomorski sindikalist Karl Filipčič se je v ponedeljek za las izognil zaporni kazni. Ker sindikatu pomorcev ni vrnil dobrih 15 tisočakov, kolikor naj bi ga s svojimi nezakonitimi dejanji oškodoval, bi mu sodnica skoraj preklicala pogojno obsodbo in ga poslala v zapor. Filipčič pa ji je obljubil nove dokaze in sodišče je končno odločitev preložilo na čas po sodnih počitnicah.

Na piranskem okrajnem sodišču so v začetku tedna za Karla 
Filipčiča razpisali narok za preklic pogojne obsodbe, ker še 
sindikatu pomorščakov še ni vrnil 15.000 evrov. Odločitev 
sodnice bo znana po sodnih počitnicah. Foto: Katja Gleščič
Na piranskem okrajnem sodišču so v začetku tedna za Karla Filipčiča razpisali narok za preklic pogojne obsodbe, ker še sindikatu pomorščakov še ni vrnil 15.000 evrov. Odločitev sodnice bo znana po sodnih počitnicah. Foto: Katja Gleščič

PIRAN > Nekdanji predsednik sindikata pomorcev Karl Filipčič je bil septembra 2013 zaradi treh kaznivih dejanj na piranskem okrajnem sodišču obsojen na leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Sodnica mu je ob tem še naložila, da mora sindikatu povrniti dobrih 16.000 evrov, ki si jih je nezakonito prilastil.

Zapisnika ni bilo

Filipčič je bil obsojen, ker si je leta 2005 samovoljno izplačal božičnico in poračun plač, leto kasneje samovoljno zvišal plačo, nato pa še plačal hotel v Ženevi s službeno kartico in potrdil izplačila trem študentom, ki na sindikatu niso nikoli delali. Tožilstvo mu je sprva očitalo še pet tisočakov za domnevno fiktivna službena potovanja in samovoljno izplačilo regresa za dve leti, vendar je te očitke še pred koncem sojenja umaknilo.

Filipčič je kljub sodbi še vedno trdil, da je nedolžen in da so vsa izplačila temeljila na sklepu letne konference sindikata pomorščakov. Zapisnika konference ni dostavil, ker naj ga ne bi imel, ostal naj bi namreč v prostorih sindikata. “Če želite to razčistiti, ga najdite, dostavite ali dokažite, da je na sedežu sindikata,” ga je takrat pozvala sodnica, vendar Filipčič tega ni nikoli storil. Trdil je, da so vdrli v prostore sindikata in pobrali dokumentacijo ter ga tako potisnili v brezizhoden položaj.

Podaljšanje ali preklic?

Na sodbo se je zato pritožil, vendar višji sodniki niso dvomili v odločitev piranske okrajne sodnice. Marca lani so sodbo le delno popravili; po njihovem mnenju Filipčič ni zagrešil kaznivega dejanja poneverbe, ampak zatajitve. Zaradi tega so mu pogojno kazen z enega leta in enajstih mesecev znižali na leto in pol, dosojeni znesek pa z dobrih 16.000 na 15.417 evrov. Znesek bi moral vrniti sindikatu v letu dni po pravnomočnosti sodbe, kar je pomenilo do maja letos.

A Filipčič denarja očitno ni vrnil. Ker je bilo vračilo pogoj, da mu sodišče ne prekliče pogojne obsodbe, je piransko okrajno sodišče v ponedeljek razpisalo obravnavo za preklic pogojne obsodbe. Sodnica ga je znova zaslišala, Filipčič pa ji je po naših informacijah potarnal, da denarja še ni mogel vrniti, ker je še vedno brez službe. Sodnica mu je zato naložila, naj ji dostavi dokaze, da je tačas aktivno iskal službo. Potem ko naj bi dostavil dokazila, bo sodnica po sodnih počitnicah odločila: ali mu bo pogojno obsodbo preklicala in ga poslala v zapor ali pa mu bo rok za vračilo denarja še podaljšala.

DANIJEL CEK


Najbolj brano