Fige jih niso zanimale

Ko se je Jani Bučinel v nedeljo pripeljal na polje v Batujah, kjer je nedavno posadil skupaj približno 220 sadnih sadik, je zgroženo ugotovil, da so mu nepridipravi izruvali skupaj 131 enoletnih sadik češenj, hrušk, breskev, jablan, marelic, kivija in kakija. Policisti primer še preiskujejo.

Jani Bučinel je v nedeljo na polju pri Batujah zgrožen ugotovil, da so mu neznanci ukradli 131 sadnih sadik. Foto: Leo Caharija
Jani Bučinel je v nedeljo na polju pri Batujah zgrožen ugotovil, da so mu neznanci ukradli 131 sadnih sadik. Foto: Leo Caharija

BATUJE >Večino sadnih sadik je 22-letni Jani Bučinel iz Goriških brd na polju v bližini nekdanje Tovarne poljedeljskega orodja (TPO) Batuje posadil decembra lani, hruške in marelice pa januarja letos. S prihranki, ki jih je zaslužil s poletnim študentskim delom, je konec lanskega leta nabavil skupaj 220 enoletnih sadnih sadik ter zoral polje, ki je sicer v lasti dedka Janijevega dekleta iz Batuj. V upanju, da se bodo v prihodnjih letih sladkali z domačim sadjem in ga nekaj tudi prodali, je skrbno izbral raznolike vrste sadja, ki bi uspevalo skozi vse leto.

A načrti so se izjalovili minulo nedeljo, ko se je Jani pripeljal na polje, da bi obrezal sadike. “Zagledal sem prazno polje, kjer naj bi uspeval sadovnjak, po suhi zemlji sodeč pa sem sklepal, da so bili tatovi na delu v noči s srede na četrtek,” nam je zaupal. Neznanci naj bi najprej s škarjami odrezali vrvice, s katerimi so bile sadike češenj, hrušk, breskev, jablan, marelic, kivija in kakija pritrjene h kolom, ter nato ročno pulili sadike vzdolž sadovnjaka. “Še isti dan sem o tem obvestil ajdovske policiste, ki so si kraj ogledali, ga fotografirali, sledi obuval pa žal niso bile dobro vidne, saj se je zemlja v nekaj dneh že posušila,” je povedal Jani. Neznani storilci, ki so študenta Janija oškodovali za približno 1500 evrov, so nedotaknjene pustili le sadike fig.

“Če bi mi kdo želel namerno škodovati, bi bilo dovolj, da bi sadike le zlomil ali jih porezal. Glede na to, da jih je v celoti izpulil, pa jih je očitno vzel nekdo, ki jih bo na novo posadil ali jih prodal nekomu drugemu,” ugotavlja Jani, ki med tem dnevno spremlja domača in italijanska spletna prodajna mesta, kjer bi jih morda uzrl. Jani ob tej priložnosti naproša vse, ki bi karkoli vedeli o izginotju sadnih sadik, da se obrnejo nanj ali na najbližjo policijsko postajo.

Sicer pa bodo policisti na podlagi zbranih obvestil in dejstev podali kazensko ovadbo na novogoriško okrožno državno tožilstvo.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano