Ferlinc zahteval izločitev Šorlija in Zobčeve

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je v odgovoru na zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil predsednik SDS Janez Janša, zahteval izločitev vrhovnih sodnikov Barbare Zobec in Marka Šorlija, saj pod vprašaj postavlja videz nepristranskosti. Janšev zagovornik Franci Matoz zahtevo označuje za neutemeljeno.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc Foto: STA
Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc Foto: STA

LJUBLJANA > Ferlinc je v zahtevi razložil, da se je vrhovna sodnica Barbara Zobec sama želela izločiti iz zadeve in te razloge vrhovno državno tožilstvo podpira, kot razlog pa navaja bližnje razmerje s sodnikom ustavnega sodišča, ki se je že opredelil v ločenem mnenju. Sodnica je namreč žena ustavnega sodnika Jana Zobca.

Matoz pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da je neobičajno že to, da se zahtevo za varstvo zakonitosti pošilja v odgovor tožilstvu. Kot je dejal, za določanje o sami prekinitvi izvajanja kazni ni potrebno imeti odgovora tožilstva. Na Ferlinčevo zahtevo je odgovoril, da se mu zdi popolnoma neutemeljena, saj da je namenjena zgolj zavlačevanju postopka, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa mora po njegovem zahtevo nemudoma zavreči. Ob tem poudarja, da se sodnika lahko izloči šele, ko je jasno, da odloča o določeni zadevi, senat pa v tem primeru še ni sestavljen. Predsednik sveta Zbora za republiko Lovro Šturm pa je v odprtemu pismu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju ocenil, da želi Ferlinc s to zahtevo "doseči sestavo senata po svoji volji, kar pa predstavlja direkten pritisk na delo sodišča". Po njegovem mnenju je takšna zahteva "izraz nedemokratičnega razmišljanja in skregana s poklicno etiko".

Obenem tožilstvo navaja še sodničino sorodstveno razmerje s sinom, ki je pomembno udeležen v izražanju nezadovoljstva pred sodiščem. Sin Zobčeve je na ponedeljkovem shodu v podporo Janši dejal, da se mu zdi sodba čudna in da v njegovi družini niso strahopetni ter da njegovo mamo lahko na glasovanju v senatu ostali sodniki "s svojim pristranstvom" preglasujejo. Obžaloval je tudi, da njegova mati nima možnosti pisanja ločenih mnenj, s čemer bi "dokazala svojo profesionalnost".

Ti razlogi zato po oceni tožilstva kažejo, da bi sodnica težko ohranila videz nepristranskosti. K tem razlogom pa tožilstvo dodaja še za tožilca Andreja Ferlinca žaljivo oceno o njegovi navzočnosti na okrogli mizi v Olimju, so pojasnili. Tudi to je povezano z videzom nepristranskosti, ocenjuje tožilstvo, ki je posredovalo argumente Ferlinca.

Že izdelana vnaprejšnja opredelitev glede elementov očitka v predlogu o takojšnjem odločanju oziroma o tem, da se seja senata le treh sodnikov opravi brez odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti, pa je po navedbah tožilstva nosilni razlog za izločitev vrhovnega sodnika Marka Šorlija. Gre namreč za vnaprejšnjo opredelitev o elementih kaznivega dejanja, še preden je vrhovno tožilstvo lahko podalo odgovor na zahtevo, pravijo.

STA


Najbolj brano