Evropski izdelki kitajskega porekla

Finančna uprava je pred dnevi zavrnila uvoz 2,7 tone šamponov, gelov za tuširanje in mil. Na embalažah je bil napis, da so kozmetični izdelki proizvedeni v EU, v koprsko pristanišče pa so prispeli v zabojniku iz Kitajske.

Na šamponih je pisalo, da so proizvedeni v EU, prispeli pa so iz Kitajske Foto: Furs
Na šamponih je pisalo, da so proizvedeni v EU, prispeli pa so iz Kitajske Foto: Furs

KOPER > Zadnje dni oktobra so v koprskem pristanišču pretovorili zabojnik, ki je priplul iz Kitajske, v njem pa so bili tudi kozmetični izdelki, različna mila, geli za tuširanje, šamponi za enkratno uporabo in drugi pripomočki za osebno higieno. Namenjeni so bili slovenskemu uvozniku, cariniki koprskega urada pa so med nadzorom blaga pri sproščanju pošiljke v prost promet, postali pozorni na napise na izdelkih. Na njih je bila poleg naziva prejemnika blaga še oznaka Made in EU, proizvedeno v EU.

Finančna uprava je zaradi suma kršenja predpisov o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami in o označevanju kozmetičnih izdelkov v EU obvestila tržni in zdravstveni inšpektorat. Uvoznik je nato v izjavi zagotovil, da bo pred distribucijo odpravil napako in na izdelke, ki niso kozmetični, nalepil nove etikete.

Zdravstveni inšpektorat pa se je posvetil kozmetičnim izdelkom in ugotovil bistvene kršitve zakonodaje, ki ureja označevanje teh izdelkov v EU. Zato je naročniku prepovedal, da bi sporno pošiljko dal na trg. Na podlagi te prepovedi je finančna uprava dokončno zavrnila uvoz 180.000 šamponov, gelov za tuširanje in trdih mil, v skupni teži 2,74 tone. SP


Najbolj brano