Emilio zanika, tožilstvo ga preganja

“Ljudje me poznajo pod tem imenom, zato me je to prizadelo. Jaz nimam težav, vem, da sem pošten, ni pa prav, da nekdo tako laže o meni,” se je na naš članek o zloglasnem Emiliu Veliziu, ki naj bi pred trgovskimi centri v Kopru prežal na osamljene ženske, pred časom odzval Enver Emilio Velić iz Nove Vasi pri Poreču. Velić trdi, da gre za maščevanje gospa, potem ko z njimi prekine intimno zvezo. Medtem pa kar dve tožilstvi proučujeta ovadbi proti njemu: v Kopru zaradi goljufije, v Pazinu pa zaradi groženj.

Enver Velić trdi, da v Koper hodi po nakupih, predvsem po gradbeni material za svojo hišo v Novi Vasi pri Poreču, ne pa  prežat na  ženske Foto: Sijan Pretnar
Enver Velić trdi, da v Koper hodi po nakupih, predvsem po gradbeni material za svojo hišo v Novi Vasi pri Poreču, ne pa prežat na ženske Foto: Sijan Pretnar

KOPER > V začetku leta smo objavili članek o brezvestnem hrvaškem žigolu, ki naj bi pred večjimi trgovskimi centri v slovenski Istri prežal na dame zrelih let, jih z raznimi zvijačami povabil na pijačo, se z njimi kmalu zapletel v ljubezensko razmerje, nato pa od njih izvabil denar. Ena od oškodovank je za naš časnik anonimno spregovorila o domnevno številnih prevarah in goljufijah zloglasnega Emilia. Takrat smo dobili tudi njegovo telefonsko številko, vendar ga nismo uspeli priklicati.

Na koprskem okrožnem tožilstvu so potrdili, da so proučili ovadbo zoper Enverja Velića in na sodišče vložili obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja goljufije. To pomeni, da ima tožilstvo v rokah tudi dokaze, s katerimi bo skušalo prepričati sodišče, da je Velić res storil goljufijo. Velić tako lahko že konec jeseni dobi vabilo na sojenje. Na tožilstvu v Pazinu pa medtem Velića obravnavajo tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje. Po naših podatkih naj bi Velić sredi Poreča nekoč grozil prav Marjani M. Velić naj bi jo po zaslišanju ovadil, na sodišču v Radovljici pa jo tudi zasebno toži.

Nedavno pa se je po posredovanju njegove prijateljice iz Kopra na našem uredništvu oglasil Enver Velić, ki nam je konec leta 2007 potožil nad ravnanjem izolske policije, o čemer smo takrat tudi pisali. Zatrdil je, da ga ljudje poznajo tudi pod imenom Emilio, da se tako tudi sam predstavlja in da je bilo v našem članku v začetku letošnjega leta govora o njem.

“Kar ste napisali, je 99,99-odstotna laž,” je začel svojo pripoved in pojasnil, da pred večje trgovske centra v Koper ne hodi prežat na osamljene ženske, ampak po nakupih, predvsem po gradbeni material za svojo hišo v Novi Vasi pri Poreču. “Pogosto grem v Sparovo restavracijo nekaj spit in pojest in tja povabim tudi kakšno gospo,” je nadaljeval svojo pripoved. “Imam 63 let, uživam v ljubezni brez obveznosti, ženske osvajam na kulturen in neponiževalen način, njihova odločitev pa je, ali to sprejmejo ali ne.”

Zatrdil je, da mu nikoli v življenju ni nobena ženska plačala niti kapučina, da denarja drugih ne potrebuje, ker ima visoko pokojnino, da si nikoli od nikogar ni izposodil denarja, da ima hišo v Istri, na Kanarskih otokih in v Nemčiji ter stanovanje na Tajskem. “Sem upokojeni kapitan trgovske mornarice, nisem reven in denarja drugih ljudi ne potrebujem,” je zatrdil.

“Gonjo proti meni je sprožila gospa Marjana M. iz Lesc. Nikoli mi ni posodila denarja, nikoli,” nam je zatrdil. “Ravno obratno: jaz sem njej posodil 5600 evrov. Z vračilom je odlašala in odlašala, potem pa mi je rekla, da kako lahko dokažem, da sem ji denar posodil. In potem je zgodbo spremenila tako, da je denar ona posodila meni.”

Prav tako je Velić zatrdil, da ni pobral denarja Ljubljančanki, kot nam je to povedala naša anonimna sogovornica. Pojasnil je, da jo je spoznal v eni od koprskih trgovin, da se je vanj zaljubila in da sta živela skupaj nekaj mesecev. Zagotovil je, da mu ni izročila 70.000 evrov, zanjo naj bi celo plačal zadnjo stanarino 276 evrov. “Ravno sem se vrnil iz Glagoljaške ulice, kjer je nazadnje živela, in srečal njeno sosedo, ki me je prepoznala. Spomnila se me je, ko sem jo pomagal izseliti iz stanovanja, ker ni plačala stanarine, in sem jo odpeljal k sebi,” je povedal.

Ker je za govorice, ki v javnosti krožijo o njem, okrivil Marjano M., smo jo poklicali za komentar. “Kar navaja imenovani, je način njegove obrambe in predstavlja poskus diskreditacije oškodovank. Verjamem v pravno državo in slovenska sodišča, da bodo ravnala hitro, učinkovito in zakonito ter tako preprečila nove goljufije in pojav novih oškodovank,” je povedala.

Velić še pojasnjuje, da ni res, da je bil obsojen na Hrvaškem in v Nemčiji, da ima končano samo osnovno šolo in da ni bil nikoli mornariški kapitan. Prav tako pravi, da so laži, da je najel celo vsiljive ulične prodajalce, pred katerimi naj bi nato “rešil” gospo in se nato z njo zapletel v razmerje. “O meni trosi naokoli laži. Kliče moje prijatelje in jih nagovarja, naj rečejo, da so oni meni posodili denar. Grozi mi. Zadnje sporočilo z grožnjo mi je poslala aprila letos,” je o Marjani M. povedal Velić. DANIJEL CEK


Najbolj brano