Eksplozija kompresorja je bila usodna za gospodarja

Nad kraško vas Avber se je včeraj zgrnila žalost. Zjutraj je v hudi nesreči na dvorišču domačije umrl domačin Bruno Ukmar, gospodar na turistični kmetiji Francinovi. Ob eksploziji kompresorja je vanj priletel del stroja in ga tako hudo poškodoval, da mu niso mogli več pomagati.

Tragična nesreča na kmetiji Francinovi je vas Avber včeraj 
zavila v črnino.    Foto: Igor Mali
Tragična nesreča na kmetiji Francinovi je vas Avber včeraj zavila v črnino.  Foto: Igor Mali

AVBER > “Dvajset minut pred osmo zjutraj je v vasi zadonel močan zvok, takoj smo ocenili, da gre za eksplozijo. Kmalu se je razvedelo, da je na dvorišču pri Francinovih razneslo kompresor in da se je zgodila tragična nesreča,” je včeraj povedal eden od domačinov. Povedal je še, da je bil kompresor velik, 200-litrski, in da so ga v času trgatve verjetno rabili za pnevmatsko stiskalnico. Najbrž ga je pokojnik želel pripraviti za uporabo.

Uradne informacije o tem, kaj se je zgodilo na dvorišču turistične kmetije Francinovi v Avberju, so bile še včeraj popoldne zelo skope. Dimitrij Marušič iz koprske policijske uprave je potrdil, da je ob eksploziji kompresorja v kotu dvorišča umrl 50-letni domačin, gospodar kmetije. Del kompresorja ga je zadel v glavo. V Avber so prihiteli policisti, sežanski poklicni gasilci in reševalci, a žal so bile poškodbe takšne, da mu niso mogli več pomagati.

Kriminalisti in forenzični tehniki so opravili ogled in odpeljali starejši kompresor. Pregledali ga bodo na nacionalnem forenzičnem uradu, kjer bodo poskušali ugotoviti, zakaj je eksplodiral. O tragični nesreči so obvestili tudi državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika.

Dogodek je poleg svojcev pretresel tudi vaščane in prijatelje iz vinogradniških vrst. “Novica me je zelo pretresla, saj smo s pokojnim skupaj rasli, junija je dopolnil 50 let. Bil je gospodar velike turistične kmetije, ki so jo ravno dobro zagnali, dober vinogradnik, družina je živela od dejavnosti na kmetiji,” je še dodal sovaščan.

Pokojni je bil tudi član konzorcija kraških vinogradnikov, obdeloval je skoraj šest hektarjev vinogradov, posajenih s 16.000 trtami, večina sorte teran. Alenka Orel, tudi članicakonzorcija, krajanka Avberja in prijateljica Francinovih, je včeraj, ravno na dan, ko je zvečer na slavnostni seji konzorcij prejel občinsko nagrado, pretresena povedala: “Ne samo za vinogradnike, tudi za vaščane, za prijatelje, za družino in širše je to zelo velika izguba. Vsi se bomo potrudili Francinovim pomagati izpeljati najprej letošnjo trgatev, potem pa še naprej. V znak žalovanja smo se v naši krajevni skupnosti odločili, da na letošnjem občinskem prazniku ne bomo postavili svoje stojnice.”

LEA KALC FURLANIČ, SIJAN PRETNAR


Najbolj brano