Dvema preprodajalcema zapor, trem pogojna kazen

Čeprav je tožilstvo za peterico, obtoženo preprodaje droge, zahtevalo skoraj dvanajst let zaporne kazni, je senat koprskega okrožnega sodišča na zapor obsodil le glavna obtoženca, ki sta po letu dni pripora lahko odkorakala na prostost. Trem manjšim “ribam” pa je senat prisodil le pogojne kazni.

Čeprav so obtoženima zasegli več kot 1500 tablet, ki so celo 
močnejše kot ekstazi, ju sodišče ni  obsodilo, saj lani še niso 
bile na seznamu prepovedanih drog.  Foto: Pu Koper
Čeprav so obtoženima zasegli več kot 1500 tablet, ki so celo močnejše kot ekstazi, ju sodišče ni obsodilo, saj lani še niso bile na seznamu prepovedanih drog.  Foto: Pu Koper

KOPER > “Darko, Darko,” je po razglasitvi sodbe soobtoženi David Š. iz zadnje vrste sodne dvorane veselo klical prvoobtoženega Darka R., ki so ga pazniki koprskega zapora brez lisic na rokah pospremili proti koprskemu zaporu. Čeprav je bil spoznan za krivega, je po dobrem letu pripora 32-letni Darko R. iz Kopra pred dnevi odkorakal na prostost. Sodišče mu je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Če bo sodba postala pravnomočna, se bo moral v zapor vrniti še za dobre štiri mesece, potem pa bo lahko že zaprosil za predčasni pogojni odpust.

Darka R. je senat koprskega sodišča namreč spoznal za krivega treh preprodaj droge, in sicer skoraj deset gramov kokaina, nekaj manj kot sto gramov heroina, pri njem doma pa so našli še 78 gramov konoplje. 37-letnega Fikreta M. iz Bošamarina je senat obsodil na dve leti zaporne kazni, ker je tujemu policistu pod krinko prodal več kot deset gramov kokaina, nekaj konoplje in ponujal do 300 gramov heroina.

Rešile so jih tablete

Glavna obtoženca sta imela srečo, da senat v sodnem spisu ni našel dovolj trdnih dokazov, da bi ju obsodil še za 1504 tablet, ki sta jih prodala policistu pod krinko. Čeprav so bile tablete trikrat močnejše od ekstazija, v času prodaje še niso bile uvrščene na seznam prepovedanih drog. “Senat ni našel dokazov, da sta vedela ali mislila, da so tablete prepovedane, zato vaju zanje ne moremo obsoditi,” je pojasnila sodnica Tatjana Pavlovec. Na sojenju je tajni agent Ivan jasno zatrdil, da mu Fikret ni povedal, da tablete niso prepovedane, in da se z njimi ne bi skrivali, če bi bile legalne. Preostalo trojico, ki jim je tožilstvo očitalo le po eno dejanje oziroma posredovanje pri prodaji droge, je senat obsodil na pogojne kazni. Safetu B. bo grozilo leto dni zapora, Davidu Š. prav tako, Dobrivoju J. pa leto dni in štiri mesece zapora, če jih v treh letih preizkusne dobe znova zalotijo pri kaznivem dejanju. Dobrivoju J. je senat prištel še pogojno kazen iz sodbe piranskega sodišča in mu z dvomesečnim popustom izrekel leto in sedem mesecev pogojne zaporne kazni.

Sam mu je odprl družinska vrata

“Tajni policijski delavec je prišel v stik s Fikretom M. neodvisno od Darka R. Fikret M., vi ste mu odprli vrata svoje družine in tajni policijski delavec se ni mogel obnašati drugače, kot se je,” je sodnica zavrnila očitke obrambe, da je agent pod krinko prestopil meje dovoljenega, ko je hodil k Fikretu M. domov, izkazoval pozornost njegovi ženi in otrokoma in se kot prijatelj družil z njim. Senat prav tako ni dvomil o krivdi Safeta B., Davida Š. in Dobrivoja J. Safet B. je po razsodbi senata Fikretu M. zagotovo izročil dobrih šest gramov kokaina, David Š. pa je zagotovo posredoval in Dobrivoju J. nabavil 49 gramov heroina za Darka R.

Na sojenju so vsi razen Fikreta M. zanikali, da bi preprodjali drogo, Fikret je prostodušno priznal, da je hotel s tem nekaj zaslužiti, vendar je dodal, da ga je k dejanjem spodbudil tajni policijski agent Ivan, ki se je spoprijateljil z njim in njegovimi prijatelji. Fikret M. ni pretrgal odnosov z Ivanom niti takrat, ko so mu na ušesa prišle govorice, da je policist pod krinko. Glavna obtožena sta priznala prodajo tablet in zatrdila, da sta Ivanu jasno povedala, da so so tablete dovoljene.

DANIJEL CEK


Najbolj brano