Dvema policistoma odpoved, med osumljenimi trije zdravniki

Preiskava na ljubljanskem kliničnem centru in v onkološkem inštitutu, povezana z domnevnim preskakovanjem čakalnih vrst, se nadaljuje. Med osumljenci so se znašli tudi trije zdravniki, dvema policistoma pa grozi izguba službe.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

LJUBLJANA > Po pojasnilih generalne policijske uprave je preiskava pokazala, da so posamezniki, ki delajo v zdravstvu, omogočali preskakovanje čakalnih vrst pri pregledih in operacijah. Za to je v večini primerov skrbel posrednik, ki je dobro poznal sistem. Za tovrstna posredovanja je bilo treba odšteti od nekaj sto do nekaj tisoč evrov, možna pa so bila tudi druga plačila v obliki storitev ali daril. Med osumljenimi so se znašli - poleg posrednikov - tudi tisti, ki so dajali denar ali darila, in pa seveda prejemniki, med katerimi so trije zdravniki.

Med osumljenimi korupcijskih kaznivih dejanj so, kot je znano, tudi policisti. Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb pri specializiranem tožilstvu se ukvarja s petimi policisti. Zoper dva so na policiji uvedli postopek izredne odpovedi in jima izdali sklep o prepovedi opravljanja dela do konca postopka. Za tri policiste pa so predlagali opozorilo pred redno odpovedjo.

Kot so pojasnili, naj bi policisti več ljudem omogočili polete s policijskim helikopterjem v zameno za protiusluge v zdravstvu. S tem so osumljeni tako kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril kot tudi kršitve navodila za uporabo policijskih helikopterjev. Poleg tega je bil tudi vodja letalske policijske enote začasno za pol leta premeščen na drugo delovno mesto, enoto pa vodi dosedanji pomočnik. Sicer pa se tako kriminalistična kot notranjevarnostna preiskava nadaljujeta.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano