Dveletna deklica dlje časa žrtev ravnanj mame in njenega partnerja

Smrt dveletne deklice iz kraja v okolici Jesenic, ki je umrla zaradi hudih poškodb, je pretresla vso Slovenijo. Na kranjskem sodišču so danes že zaslišali njeno mamo in njenega partnerja, ki naj bi deklico brutalno pretepel. Dežurna preiskovalna sodnica je najprej odredila pripor za dekličino mamo, nekaj ur kasneje pa še za njenega partnerja. V bolnišnici so odkrili stare poškodbe, kar kaže na to, da je bila malčica že dlje časa žrtev nasilja. Vprašanje, kako to, da nihče tega ni opazil, ostaja brez odgovora.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

KRANJ > Na kranjski policijski upravi so včeraj pojasnili, da preiskava še ni končana in da preiskujejo štiri kazniva dejanja. Gre za zanemarjanje in surovo ravnanje z otrokom ter povzročitev posebno hude poškodbe, zaradi katere je deklica umrla. Osumljena sta dekličina mama in njen partner, ki so ju danes zaslišali na kranjskem sodišču.

O dogajanju so kranjske kriminaliste obvestili v soboto, ko so otroka pripeljali v bolnišnico. Zaradi hudih poškodb so dveletno deklico s helikopterjem z jeseniške bolnišnice prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer je v ponedeljek zaradi hudih poškodb umrla. Po poročanju medijev naj bi poklicali pomoč dva dni po tem, ko je bila deklica pretepena, imela je več zlomov in poškodbe glave. Na njej naj bi ugašali celo cigarete. Bila naj bi tudi podhranjena in zanemarjena.

Na centru za socialno delo v Jesenicah so v začetku tedna zatrdili, da niso imeli nobenih informacij o tem, da bi se za zidovi štirih sten dogajalo nasilje in da bi bila dveletna deklica žrtev nasilja.

Družino so poznali, saj sta se starša pred časom ločila. Tri starejše hčerke so ostale pri očetu, najmlajša pa pri mami. Vodja kranjskih kriminalistov Primož Donoša je danes povedal, da dosedanje ugotovitve kažejo na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je trajalo že nekaj mesecev. Živel naj bi v neprimernih razmerah. Reševalce je v soboto poklical eden od osumljenih. Donoša je še povedal, da osumljenih doslej niso obravnavali zaradi nasilnih dejanj, enega od dvojice so pred leti obravnavali zaradi spora z odraslo osebo, a se je končal brez nasilja.

Otrok ni mogel spregovoriti

“Otrok ni mogel spregovoriti in pokazati na nasilje,” je opozoril Donoša. To lahko vidijo ljudje, ki živijo v okolici. Na kranjski policijski upravi zato vse spodbujajo, naj glas takih otrok postane okolica in ljudje, ki živijo v njihovi bližini, saj običajno veliko vidijo, vedo za nasilje, a zelo malokrat spregovorijo.

Ljudi je ta dogodek pretresel, sprožil je različne odzive, tudi pozive k najstrožjem kaznovanju osumljenih. Za kaznivo dejanje povzročitve posebno hude poškodbe, ki je povzročila smrt, jima grozi do 15 let zapora, za zanemarjanje in surovo ravnanje z otrokom pa do pet let zaporne kazni.

Kdo je odgovoren?

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ob smrti dveletne deklice obžaluje, da nasilja ni mogel preprečiti nihče. Ministrstvo je jeseniški center za socialno delo že zaprosilo za pojasnila.

Slovenski policisti so lani obravnavali 1200 kaznivih dejanj nasilja v družini in nekaj več kot 400 primerov zanemarjanja in surovega ravnanja z otroki. “Storilci so običajno člani družine ali tisti, ki živijo v njihovem krogu,” je še dodal Donoša. “Vsak ima možnost oziroma dolžnost naznaniti tovrstna kazniva dejanja,” je poudaril vodja kranjskih kriminalistov. “Ko gre za otroke, žrtve nasilja, bodite njihov glas in ne ostanite v anonimnosti,” po tragičnem dogodku pozivajo gorenjski policisti.

Pri Varuhu človekovih pravic pričakujejo, da bodo pristojni čim prej speljali vse postopke in ugotovili vse okoliščine tragičnega primera. Pri jeseniškem centru za socialno delo in kranjski policijski upravi bodo preverili informacijo, da je dekličin oče že opozarjal na nasilje. “Če se bo izkazalo, da pristojni niso opravili svojih nalog, bo varuh zahteval najstrožje sankcije za vse odgovorne,” so zapisali. Po prvih namigih o očetovem opozarjanju na nasilje so že zanikali, da bi takšna informacija res prišla do pristojnih.

V društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja poudarjajo, da je število otrok, ki so žrtve nasilja in zlorabe moči v družini, visoko, prijavljenih primerov nasilja pa je bistveno manj. Nasilje nad otroki se pod krinko dovoljenja za discipliniranje otrok z nasiljem dogaja vsak dan, v naših kuhinjah in dnevnih sobah - a ne s tako grozljivimi posledicami, kot se je zgodilo pred dnevi, opozarjajo v društvu. “Pomembno je, da se vsi zavedamo, da za nasilje nad nikomer, posebej pa nad otroki, nikoli ni opravičila, ne gleda na to, kdo ga izvaja,” opozarja Maja Plaz, predsednica društva SOS telefon. Podobni pozivi k prijavljanju primerov nasilja so danes prihajali tudi z drugih ustanov in predstavnikov civilne družbe. SP


Najbolj brano