Dvanajst eksplozij uničilo 40 granat

“Bolj kot samo premikanje teh granat je nevarno njihovo skladiščenje. In zato smo nenazadnje šolani,” je na vprašanje, kako so 40 nevarnih ostankov prve svetovne vojne, ki niso varne za prevoz v skladišče, prenašali po strugi Brana pri vasi Loke nad Ajševico, odgovoril poveljnik državne enote Darko Zonjič.

Pirotehniki so granate varno odložili na določen kraj, kjer so 
jih potem razstrelili.  Foto: Leo Caharija
Pirotehniki so granate varno odložili na določen kraj, kjer so jih potem razstrelili.  Foto: Leo Caharija

LOKE > Na večje število nevarnih ostankov prve svetovne vojne med hribom Sv. Danijel in vzletiščem Lijak so državno enoto za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi opozorili domačini. Pripadniki enote so si ogledali granate in druge ostanke vojne v strugi Brana, teren temeljito prečesali še z detektorji kovin in ugotovili, da je v strugi dovolj granat za en manjši vojaški spopad.

Na vsako granato ali bombo namestijo eksploziv, ki nato razstreli kovinski oklep in uniči eksplozivno polnjenje.

Ker so ugotovili, da so granate v tako slabem stanju, da jih ne bi bilo varno prevažati in skladiščiti, so se odločili, da jih bodo uničili na kraju. Akcijo so načrtovali za torek in se pri tem dogovorili za temeljito varovanje območja.

“Moram prav pohvaliti občane in ostale pohodnike, ki so upoštevali naša navodila. Na vzletišču Lijak so prepovedali vzletanje, za izredno dobro varovanje zahtevnega terena pa moram pohvaliti gasilce, policiste in predvsem pripadnike enote za hitro posredovanje novogoriške občine. Ti namreč izredno dobro poznajo teren in so nam pokazali ter pomagali zavarovati vse poti, tako da ni bilo nobenih težav,” o zahtevnih pripravah na eksplozije pravi poveljnik državne enote Darko Zonjič. V strugi Brane so našli kar 40 granat in ročnih bomb, večinoma iz prve svetovne vojne, skupaj težkih 290 kilogramov. Največja je bila topovska granata kalibra 120 milimetrov. Pirotehniki so si določili tri delovne točke, na katere so prinašali granate, in jih v dvanajstih ločenih eksplozijah uničili.

Pripadniki enote NUS so v strugi Brana zbrali granate in jih varno prenesli na tri točke uničenja.

“Ker smo uničevali manjše količine, šrapneli in kamenje niso leteli daleč naokoli,” je pojasnil Zonjič in dodal, da je bilo zato slišati več pokanja. Na vprašanje, kako so prenašali granate in bombe, če niso varne za prevoz in skladiščenje, je odgovoril, da gre bolj za to, da so ostanki vojne tako dotrajani, da se jih ne da varno skladiščiti.

“Eno je prevoz, drugo pa prenašanje nekaj metrov sem ter tja. Vsako bombo in granato natančno poznamo in vemo, kako jo moramo prijeti ter varno prenesti. Gre bolj za to, da so smodniška polnjenja teh ostankov že kristalizirana, kar pomeni, da se jih ne da varno skladiščiti. In to je konec. To mora iti na kraju samem v zrak,” Zonjič slikovito opiše glavno težavo ostankov vojne. ”In tega bo vedno več. Vsako leto so te granate v slabšem stanju, zato jih bomo morali vedno več uničevati na kraju najdbe.”

DANIJEL CEK


Najbolj brano