Dušanu Črnigoju bodo sodili znova

Dušan Črnigoj, nekdanji gradbeni baron, si lahko oddahne. Tri leta zapora, ki mu jih je prisodilo novogoriško sodišče zaradi zlorabe položaja pri prodaji delnic Stavbenika Vitalu, mu zdaj ni treba prišteti k zaporni kazni, ki jo v koprskem zaporu že prestaja v zadevi Čista lopata. Višji sodniki so namreč razveljavili obsodilno sodbo in zadevo vrnili v ponovno odločanje novogoriškemu sodišču.

Višje sodišče je razveljavilo sodbo, ki  je Črnigoju naložila  tri leta zapora Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Višje sodišče je razveljavilo sodbo, ki je Črnigoju naložila tri leta zapora Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Na novogoriškem okrožnem sodišču so potrdili, da so sodbo višjih sodnikov prejeli. Niso pa je mogli komentirati, ker je še niso prevzele vse stranke. Na novogoriškem tožilstvu so povedali, da je višje sodišče sodbo razveljavilo ter jo vrnilo v ponovno odločanje. Prebral jo je tudi Janez Koščak, eden od treh Črnigojevih odvetnikov: “Zadovoljni smo, ker je višje sodišče ugotovilo to, kar vpijemo že ves postopek, in sicer, da je vprašljiva višina in sploh obstoj škode, ki naj bi jo Črnigoj povzročil Primorju.”

Sodnik Goran Klavora je konec lanskega leta Dušana Črnigoja obsodil na tri leta zapora, na 25.000 evrov denarne kazni in mu kot stransko kazen določil še, da mora Primorju v stečaju vrniti 1,38 milijona evrov, za kolikor naj bi ga oškodoval s sporno prodajo svežnja 95.000 delnic Stavbenika družbi Vital. Prodal naj bi jih namreč pod ceno. Vital pa je te delnice nato prodal Črnigoju in še 28 vodilnim v družbi Primorje oziroma Primorju Holding.

Na sodbo so se pritožili tako Črnigoj in njegovi odvetniki kot tudi državna tožilka, ki je vztrajala pri višji kazni. Višji sodniki pa so sodbo razveljavili, Črnigoju bodo tako na novogoriškem sodišču sodili še enkrat.

Po oceni višjih sodnikov bo moralo takrat okrožno sodišče upoštevati predpise, ki so veljali, ko je bila sklenjena pogodba o prodaji delnic Stavbenika, torej maja 2001. Prav tako višji sodniki niso prepričani o obstoju in višini škode, ki naj bi jo Črnigoj povzročil Primorju. O tem obstaja resen dvom. Na ponovnem sojenju bodo morali ponovno oceniti vse dokaze in vsa izvedenska mnenja, če pa se bodo odločili za novo izvedensko mnenje takšne stroke, ki obvlada tudi vrednotenje podjetij, bodo morali preveriti, če ima izvedenec licenco slovenskega inštituta za revizijo.

Po Koščakovi oceni sta pomembni še dve ugotovitvi višjih sodnikov. Ti so ocenili, da je sodišče zagrešilo bistveno kršitev, ko je izreklo stransko kazen - torej 1,38 milijona evrov, ki bi jo moral Črnigoj plačati Primorju. “Iz opisa v sodbi ne izhaja, da bi si Črnigoj prilastil en sam evro,” pojasnjuje odvetnik. Po njegovih besedah so višji sodniki okrožnemu sodišču priporočili, naj vendarle razmisli o smeli trditvi, da je ta posel pripeljal do stečaja Primorja. “Ta posel nima s stečajem Primorja nič,” je še dodal.

Črnigoj bi konec avgusta odsedel 14 mesecev zapora, ki mu jih je sodišče naložilo v zadevi Čista lopata. Po sodbi višjih sodnikov lahko ponovno zaprosi za predčasni odpust, ki so mu ga pred kratkim že zavrnili. Odvetnik Koščak ne vidi nobenega razloga, da mu zdaj ne bi ugodili in da bi v zaporu ostal le zato, ker se imenuje Dušan Črnigoj. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano