Še bolj verjame, da ni kriv

“Po prejeti sodbi koprskega višjega sodišča še bolj verjamem v to, da nisem kriv, zato nimam česa dodati,” je bil kratek in jedrnat Dušan Črnigoj na predobravnavnem naroku na novogoriškem okrožnem sodišču.

Dušan Črnigoj je prepričan o svoji nedolžnosti. Foto: Leo Caharija
Dušan Črnigoj je prepričan o svoji nedolžnosti. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Nekdanji predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj je z odvetnikoma ponovno prestopil prag novogoriškega okrožnega sodišča, kjer mu bodo zaradi razveljavljene sodbe višjega sodišča v zadevi Stavbenik ponovno sodili. Tokrat naj bi bil proces krajši, obtoženi pa vse očitke iz obtožbe zavrača. Tožilstvo je sicer Črnigoju v primeru priznanja krivde ponudilo leto in osem mesecev zapora. Krivde pa Črnigoj, obtožen zlorabe položaja ali pravic pri prodaji Stavbenikovih delnic, ni priznal.

Tokrat krajši postopek

Nekdanji prvi mož propadlega ajdovskega gradbenega podjetja Primorje, ki je sedaj v stečaju, je trdno prepričan o svoji nedolžnosti, kar bo skušal na ponovnem sojenju tudi dokazati. Sprejel je dogovor za hitrejše končanje postopka, sodišče pa tako ne bo vabilo že zaslišanih prič, temveč bo le prebralo njihova pričanja.

Kdaj natančno se bo sojenje nadaljevalo, ni znano, stranke v postopku pa so sodišču predlagale, katere dokaze naj izvede na glavni obravnavi.

Odvetnik Janez Koščak je predlagal izločitev mnenja izvedenca ekonomske stroke Mihaela Kranjca, ki naj bi bil po njegovem mnenju v svojih ugotovitvah pristranski, predlagal pa je, naj sodišče zasliši izvedenca računovodske stroke Braneta Podborška, ki naj bi predstavil mnenje o vrednostih delnic Primorja in Stavbenika leta 2001, ko naj bi obtoženi zlorabil svoj položaj. Ponovno je tudi poudaril, da je Dušan Črnigoj v tistem obdobju ravnal v skladu s tedanjo veljavno zakonodajo.

O dokazih bo odločalo sodišče

Tudi odvetnik Danilo Grilj si prizadeva, da bi zadevi prišli čim prej do dna, saj se, kot je dejal, vleče že 14 let. Ob tem je še dodal, da do škode sploh ni moglo priti, vsaj ne na način, kot ga v obtožnici opisuje tožilstvo.

Mnenja obrambe in tožilstva si tudi tokrat niso bila enotna, saj višja državna tožilka Damijana Bandelj ni imela nič proti izvedenskemu mnenju Mihaela Kranjca, je pa odločno zavrnila predlog obrambe za zaslišanje Braneta Podborška, ki je po njenem mnenju povezan z obtoženim in propadlim Primorjem. Sodišče se mora do predlogov še opredeliti.

Naj spomnimo, da je decembra 2013 novogoriško okrožno sodišče Dušana Črnigoja spoznalo za krivega in mu izreklo tri leta zapora, 25.000 denarne kazni in mu kot stransko kazen določilo še 1,38 milijona evrov, ki bi jih moral vrniti Primorju v stečaju. Za toliko naj bi namreč odškodoval družbo s sporno prodajo 95.000 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja, družbi Vital. Prodal naj bi jih pod ceno, Vital pa je nato delnice prodal Črnigoju in še 28 vodilnim v družbi Primorje oziroma Primorje Holding. ANA CUKIJATI


Najbolj brano