Dušan Črnigoj se bo zagovarjal še zaradi preslepitve

“Ne počutim se krivega, za kar me obtožujete. V kazenskem postopku bi se lahko znašel le v nasprotnem primeru - če delavcem ne bi zagotavljal usposabljanja, ki jim je pripadalo,” je včeraj na ajdovskem okrajnem sodišču dejal Dušan Črnigoj. Tokrat mu sodijo zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. Po mnenju tožilstva naj bi državo opeharil za slaba dva milijona evrov. Na zatožni klopi je skupaj z Ožbejem Marcem, nekdanjim vodjo kadrovske službe v Primorju.

Dušan Črnigoj in Ožbej Marc (prvi in drugi z leve) očitke iz obtožnega 
predloga zavračata.  Foto: Leo Caharija
Dušan Črnigoj in Ožbej Marc (prvi in drugi z leve) očitke iz obtožnega predloga zavračata.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Na včerajšnjem predobravnavnem naroku na ajdovskem okrajnem sodišču sta 65-letni Dušan Črnigoj in 36-letni Ožbej Marc očitke iz obtožnega predloga zavrnila, saj se ne čutita kriva. Njuna zagovornika sta sodišču predložila obsežno listinsko dokumentacijo, ki naj bi služila kot dokazno gradivo pri obrambi obtoženih. Na glavni obravnavi bodo namreč skušali dokazati, da so vsa usposabljanja delavcev, ki ga je za Primorje izvajala mariborska družba Lefin, dejansko izvedli, pri tem pa ni bil oškodovan nihče.

Nekdanjega ajdovskega gradbenega barona Dušana Črnigoja čaka v kratkem tudi začetek ponovnega sojenja zaradi zlorabe položaja v zadevi Stavbenik. “Po prejeti sodbi koprskega višjega sodišča še bolj verjamem v to, da nisem kriv,” je aprila dejal obtoženi na predobravnavnem naroku na novogoriškem okrožnem sodišču, kjer mu bodo po razveljavitvi sodbe v zadevi Stavbenik ponovno sodili. Decembra leta 2013 je novogoriško okrožno sodišče Črnigoja namreč spoznalo za krivega in mu izreklo tri leta zapora, 25.000 denarne kazni in mu kot stransko kazen določilo še 1,38 milijona evrov, ki bi jih moral vrniti Primorju v stečaju. Za toliko naj bi namreč odškodoval družbo s sporno prodajo 95.000 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja, družbi Vital.

Novogoriškim kriminalistom je v začetku leta 2011 prišla na uho informacija, da naj bi družba Primorje zlorabila državno denarno pomoč prek zavoda za zaposlovanje, do katerega naj bi bilo ajdovsko gradbeno podjetje upravičeno po zakonu o delnem povračilu nadomestila plače. V preiskavi so nato ugotovili, da naj bi v Primorju mesečno pripravljali fiktivne listine o napotitvi določenega števila delavcev na začasno čakanje, s pozivi za začasno vrnitev na delo, pozivi za usposabljanje ter z listami prisotnosti mentorja s programi usposabljanja za delavce.

Novogoriško državno tožilstvo je nato na podlagi izvedenih dokazov in zaslišanih prič v preiskavi spisalo obtožni predlog zoper Dušana Črnigoja in Ožbeja Marca ter pravno osebo Primorje v stečaju. Očita jim, da so storili nadaljevano kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi posojila in ugodnosti, ker naj bi zlasti Črnigoj in Marc iz koristoljubja od junija 2010 do maja 2011 pridobila Primorju protipravno premoženjsko korist v skupni višini skoraj 1,8 milijona evrov.

Do tega zneska naj bi prišla, potem ko sta zavodu za zaposlovanje podala več zahtevkov za delno povračilo izplačanih nadomestil plač 603 delavcev na začasnem čakanju na delo. Tožilstvo v obtožnem predlogu med drugim trdi, da Primorje ni prišlo v položaj, ko ne bi moglo zagotavljati dela hkrati največ polovici zaposlenim delavcem, niti ni delavcev nikoli napotilo na začasno čakanje na delo, prav tako pa zanje v tem času menda ni izvedlo potrebnega izobraževanja.

Sabina Mikulin, pooblaščenka Primorja v stečaju, je včeraj na sodišču podala ugovor pravne narave. Domnevno kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno pred stečajem Primorja, zato je predlagala, naj tožilstvo zoper Primorje v stečaju umakne obtožni predlog. “Republika Slovenija, ki naj bi bila v tem primeru oškodovana, namreč ni priglasila terjatev v stečaju,” je povedala.

Sodišče mora zdaj odločiti, katere dokazne predloge obrambe in tožilstva bo izvedlo na sojenju. Kdaj se bo začela glavna obravnava, še ni znano. ANA CUKIJATI


Najbolj brano