Družina Grims in Mladina se niso poravnali

Zakonca Grims ter zastopniki tednika Mladina so danes neuspešno poskusili skleniti poravnavo v tožbi zaradi primerjave družine Grims z družino nacističnega politika Josepha Goebbelsa. Mladino tokrat tožijo trije otroci poslanca SDS Branka Grimsa in zahtevajo skupaj 133.000 evrov, ker so mladoletni, pa jih zastopajo starši.

Branko Grims Foto: STA
Branko Grims Foto: STA

LJUBLJANA > Mladina je v satirični rubriki Mladinamit marca 2011 objavila fotografijo Grimsove družine poleg fotografije družine ministra za propagando v tretjem rajhu Josepha Goebbelsa, zaradi česar sta se zakonca Grims odločila za tožbo.

Grimsova sta prepričana, da je tednik s to objavo nedopustno posegel v njuno družino, otroci pa da so bili zaradi objave tarča vrstnikov. Grimsova žena Martina Dragoš Grims se je počutila prizadeto tudi zaradi primerjave z Magdo Göbbels, ki je ob porazu nacistične Nemčije v 2. svetovni vojni s strupom umorila svoje otroke.

Pri Mladini pa so se branili, da je šlo za kritiko političnega delovanja Grimsa, ki se z ženo in otroki izpostavlja javnosti z namenom dvigovanja priljubljenosti med volivci, žena pa da ga pri tem ravnanju podpira.

Prvostopenjsko sodišče je zavrnilo oba tožbena zahtevka zakoncev Grims, Branko Grims je zahteval 39.000 evrov odškodnine ter objavo opravičila in sodbe, njegova žena pa 80.000 evrov odškodnine. Oba sta se na sodbo pritožila. Višje sodišče je Grimsovi pritožbi delno ugodilo ter Mladini naložilo objavo opravičila in sodbe, odločitev glede odškodnine pa vrnilo v ponovno prvostopenjsko presojo.

Okrožno sodišče bo po odločitvi višjega sodišča moralo znova odločati tudi o višini odškodnine za Grimsovo ženo. Višje sodišče je namreč z vmesno sodbo po temelju ugodilo njenemu zahtevku glede plačila odškodnine.

Mladina je po odločitvi o objavi sodbe in opravičila oboje tudi objavila, a hkrati je po poročanju Dela vložila zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče. Okrožno sodišče bo pred novim odločanje glede tožbenega zahtevka zakoncev Grims zato tudi počakalo na vrhovno sodišče.

Je pa zdaj pred ljubljansko okrožno sodnico Barbaro Zakelšek Humar odločitev glede morebitne odškodnine otrokom. Zakonca sta namreč zahtevala, da se Mladina opraviči tudi njunim otrokom, a je višje sodišče v tem delu pritrdilo prvostopenjskemu sodišču, da tedniku tega ni treba storiti, saj otroci niso stranke v pravdi. Zato je vložena posebna tožba, poleg 133.000 evrov odškodnine otroci (oziroma njuni starši v njihovem imenu) zahtevajo še opravičilo in objavo sodbe.

Poravnava danes torej ni uspela, ker so tožeči vložili novo pripravljalno vlogo, pa so narok danes prekinili. Do prihodnjič bo morala sodnica odločiti tudi o zahtevi Grimsovih in njihovega zagovornika, da na pravdanju ni prisotna javnost.

STA


Najbolj brano